Kebo najavio da će pokrenuti inicijativu za rekonstrukciju Vlade F BiH

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo danas je službeno obznanio da će pokrenuti inicijativu za rekonstrukciju Vlade Federacije BiH.

Kebo je to najavio na sastanku s predstavnicima Centara civilnih inicijativa u Tuzli.

On je za Agenciju Fena pojasnio da je do takve odluke došao na osnovu više faktora, a prvenstveno što su izvještaji nevladinih organizacija, između ostalog Centara civilnih inicijativa, ali i određenih političkih subjekata, pokazali da aktuelna Vlada FBiH ne radi u korist naroda i građana, što joj je obveza.

U kontekstu smjene pojedinih ministara Kebo će razgovarati unutar stranaka koje čine većinu u Federaciji BiH, a dogovor mora biti postignut konsenzusom.

– Prošle su tri godine, a politička i ekonomska situacija je katastrofalna, vlada jedna shizofrena situacija. Ne mogu dozvoliti da se takvo stanje nastavi, jer je period do izbora sasvim dovoljan da se naprave efikasne promjene i krene ka boljitku – naglasio je.

Ukoliko ova inicijativa ne bude prihvaćena, Kebo je spreman ponuditi neopozivu ostavku te se zajedno s civilnim društvom demokratskim metodama boriti za promjene.