KCUS oštro demantirao navode o zatvaranju Klinike za plućne bolesti

“Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) oštro demantira neistine objavljene na pojedinim portalima , koje se odnose na „zatvaranje Klinike za plućne bolesti i tuberkulozu KCUS-a, smjene pet medicinskih sestara, smjenu šefice Klinike za anesteziju i reanimaciju, odlazak pet anesteziologa iz KCUS-a“, priopćeno je iz te zdravstvene ustanove.

Nije istina da je zatvorena Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu KCUS-a. Istina je da se Klinika priprema za povratak u prvobitnu namjenu, u stanje prije pandemije virusa Covid – 19. Shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji ne postoji potreba za Izolatorijumom velikog kapaciteta, te je nekoliko Covid 19 bolesnika sa „Podhrastova“ premješteno na posebni odjel Klinike za infektivne bolesti, navodi se nadalje u priopćenju.

U KCUS sve klinike još uvijek imaju izolacione sobe za prijem i liječenje Covid 19 bolesnika.

Nije istina da su smijenjene medicinske sestre. Svi ljekari i medicinsko osoblje su u okviru borbe s pandemijom privremeno radili i u Izolatoriju „Podhrastovi“. S obzirom da je epidemiološka situacija izrazito povoljna, te da nemamo priliv velikog broja bolesnika, što je ranije bio slučaj, ljekari i svo medicinsko osoblje vraćeni su na pripadajuće klinike shodno ugovorima o radu.

Nije istina da je smijenjena šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju, prim. dr. Amela Katica Mulalić, niti za to postoji bilo kakav razlog. Neistina je i da iz KCUS-a odlazi pet anesteziologa.

Istina je da KCUS radi u punom kapacitetu i sustiže posao koji je djelomično zaostao zbog pandemije Covid 19. Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu KCUS-a korištena je godinu dana kao jedina zdravstvena ustanova za zbrinjavanje Covid 19 bolesnika. Podhrastovi se pripremaju za zbrinjavanje bolesnika koji su i ranije liječeni u ovoj Klinici.

Molimo da KCUS ne koristite kao paravan za skretanje pažnje javnosti sa pravih skandala u drugim zdravstvenim ustanovama, kao što je današnji slučaj krijumčarenja neprijavljenog materijala na aerodromu i sl. – zaključuju iz KCUS-a.

Prethodni članakPonuda za upis u Srednju školu Vitez, na popisu i novi smjerovi
Sljedeći članakLJEKARNA KATAVA: U petak besplatan pregled vena i venske cirkulacije