Kazne 30 maraka vozačima koji “okupaju” pješaka

Prometnice su ovih danaili pod snijegom ili pod vodom. U ovim razdobljima, osim problematike koju vozači muče s gužvom na cestama, muku muče i pješaci koje nerijetko “okupaju” nesavjesni vozači.

- REKLAMA -

Ne prijavljuju vozače

Mnogi pješaci, nakon što budu okupani od glave do pete, ni ne pomišljaju na prijavu vozača policiji, iako na to imaju pravo, što su za Vecernji list i potvrdili u dvama MUP-ovima (HNŽ i ZHŽ).

– Prema članku 112. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama BiH, vozač koji se kreće po mokrom kolniku u naselju dužan je prilagoditi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću rubom kolnika ili pločnika. Kazna za nepoštivanje zakona je 30 KM – kazao je Dražen Bošnjak, glasnogovornik MUP-a Zapadnohercegovačke županije.

Prema njegovim riječima, pješaci rijetko, gotovo nikad, ne prijavljuju vozače zbog toga.

– U skorije vrijeme pješaci nisu podnijeli prijavu zbog prskanja. Ne znam je li ikada i bilo, iako na to imaju pravo – kazao nam je Bošnjak, što nam je potvrdio i glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevit Marić.

– Rijetkost je da pješak prijavi vozača, ne znam jesmo li ikad imali takvu prijavu – kaže nam Marić u razgovoru, objašnjavajući način na koji pješak može prijaviti vozača koji ga “okupa” na ulici.

– Ako se dogodi da pješaka vozač namjerno ili slučajno poprska u vožnji, potrebno je da pješak zapamti registracijske oznake i dojavi ih policiji. Nakon toga, policija preko CIPS-a doznaje tko je vlasnik automobila prijavljenih registracijskih oznaka i upućuje se prekršajni nalog – objašnjava nam Marić.

Kodeks ponašanja

S druge strane, nastavlja Marić, sve to je kultura u vožnji.

– Prilikom polaganja vozačkog ispita svaki vozač uči se kodeksu ponašanja prema pješacima bez obzira jesu li na kolniku ili pločniku – zaključuje, pozivajući sve vozače na oprez, posebice kada prolaze u blizina škola. No, kako kaže, ne treba zanemariti ni starije pješake.

Mjesec Ambyente