Katolici danas slave Tijelovo

Danas katolici slave Tijelovo, Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove.

Ovaj katolički blagdan obilježava se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva, odnosno deveti četvrtak nakon Uskrsa, a ponegdje se vodi i kao neradni dan i spomen je na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

Tijelovo se kao blagdan pojavljuje u 13. stoljeću, odnosno uvodi se u Njemačkoj 1253. godine. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Prema priči vezanoj uz ovaj blagdan, augustinska redovnica Sveta Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat.

Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu, što se u konačnici i dogodilo u 14. stoljeću.

Prethodni članakUpriličen prijem za uspješne karataše “Mladosti”
Sljedeći članakNova vlada SBŽ-a ipak dobiva potporu i oporbe?