Katica Čerkez za TV KISS: Diskriminacija zvana „dvije škole pod jednim krovom“ u KSB ne postoji

Katica Čerkez, ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta SBK/KSB, u svom gostovanju na TV KISS-u oštro je odbacila tvrdnje da u SBK obrazovnom sustavu postoji bilo koji oblik diskriminacije.

Kako tvrdi, sva djeca imaju jednake mogućnosti. Upravo priliku da se svi obrazuju na svom materinskom jeziku, izdvaja kao jednu od prednosti obrazovnog sustava u SBK. Ističe kako je ovaj način organizacije obrazovnog sustava jedini ispravan, jer samo ovaj ustroj štiti osnovna ljudska prava.

Kao tema mnogih rasprava aktualna je organizacija obrazovnog sustava. Vrlo često se može čuti kako obrazovanje nije dobro.

„Obrazovni sustav ovisi o ljudima koji su u njemu te o nastavnom planu i programu, koji je često naslijeđen iz bivših vremena“ ističe ministrica Čerkez. Ne zaboravimo spomenuti da je potrebna i velika svota novca koja se mora uložiti u reorganizaciju sustava, u korist djece.

Uznemirena slučajem Mahira Rakovca, ministrica Čerkez napominje kako svaka škola ima protokol protiv vršnjačkog nasilja, koji je donesen 2013. godine. Svaka škola ima i koordinacijsko tijelo koje čine nastavnici, roditelji i učenici. Funkcija ovog tijela je da promatra situaciju, te po potrebi, ravnateljima i logopedima, ukaže na eventualni problem. Ovako se djeluje preventivno te se sprječavaju eventualni nemili događaji.

Dodala i je kako su u SBK jako zadovoljni napretkom romske djece.

„Važno je uključiti djecu s posebnim potrebama u redoviti nastavni proces. Veliki problem predstavljaju i roditelji koji takvu djecu skrivaju u kući, dok je nama u interesu da djeca provode vrijeme s vršnjacima“, za kraj dodaje ministrica Čerkez.

Prethodni članakUdruga pčelara “Api-Vit” održava redovnu skupštinu
Sljedeći članakPoduzeće FIS iz Viteza traži više radnika