Kardinal Puljić zaredio devet đakona, među kojima je i jedan Vitežanin

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je 4. prosinca na drugu nedjelju došašća, u župi Uznesenja Blažene djevice Marije u Kreševu euharistijsko slavlje na kojemu je  zaredio je za đakone devetoricu kandidata Franjevačke provincije Bosne Srebrene, javila je KTA.

Na misi je prisustvovalo i četrdesetak svećenika, među kojima su bili franjevački provincijal fra Lovro Gavran i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. mr. Luka Tunjić.

Župna crkva bila je ispunjena mnoštvom vjernika, među kojima je bila rodbina ređenika te bogoslovi Franjevačke teologije iz Sarajeva, koji su pjevali tijekom mise, a sudjelovali su i predstavnici bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa iz Sarajeva.

Sve nazočne na početku je pozdravio te dobrodošlicu izrekao župnik i gvardijan samostana fra Ivan Pervan. Odgojitelj bogoslova fra Marinko Pejić predstavio je kandidate za red đakonata.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić potaknuo je ređenike da kroz ulogu Izaije, Ivana Krstitelja i Blažene Djevice Marije prepoznaju svoju ulogu koju ređenjem dobivaju, naglašujući snagu naviještanja spasenja.

“Dragi kandidati, svojim ‘Evo me’ uspostavljate poseban odnos s Gospodinom kako bi se on vama poslužio, preko vas govorio i kako bi čovjek preko vas prepoznao smisao života. Kako bi bili uvjerljivi, potrebno je da to prolazi kroz vaše srce, da se prepozna da ste Njegovi”, kazao je kardinal Puljić.

Govoreći o duhu sv. Franje, koji je bio prožet snagom Evanđelja, i nošenju franjevačkog habita kao simbolu jednostavnosti, kardinal Puljić pozvao je kandidate za ređenje da u svome životu nastoje oslobađati srce od svake navezanosti i poput Ivana Krstitelja voditi narod Isusu Kristu.

Ističući da je đakon pozvan i poslan nositi Krista u svetoj pričesti te naviještati Božju riječ i učiti druge o vjeri, zaželio je da ređenike ispuni Duh Sveti kako bi se istinski po njima ostvarivala nova evangelizacija, koja doprinosi ražarenoj vjeri i oduševljenju u Kristu.

Pozvao je obitelji i rodbinu ređenika i sve nazočne da ih prate svojim molitvama te da mole Gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju naglasivši da su sva zvanja plod žrtve i molitve Crkve.

Za đakone su zaređeni: 1. fra Miroslav Jonjić, župa Ovčarevo; 2. fra Nikola Kozina, župa Vitez; 3. fra Ivica Matišić, župa Uskoplje; 4. fra Željko Nikolić, župa Tuzla; 5. fra Stjepan Pavličević, župa Rama-Šćit; 6. fra Jurica Periša, župa Livno; 7. fra Robert Slišković, župa Kreševo; 8. fra Ivica Tomas, župa Osova i 9. fra Nikica Tomas, župa Osova.