Kardinal Puljić sa Smajićem obišao ostatke jedne od najstarijih crkava u Europi

Kardinal Vinko Puljić posjetio je Bugojno, gdje je razgovarao s načelnikom Hasanom Ajkunićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Gretom Kunom, župnikom župe Sv. Ante Padovanskog iz Bugojna fra Zoranom Tadićem, Husejinom Smajićem, čovjekom koji je pronašao ostatke višestoljetne franjevačke crkve i izrazio želju da se na istom mjestu izgradi njena replika.

– Obišli smo krug pilane koja je u sklopu obiteljske tvrtke, zatim prvu hidrocentralu, a potom i iskopane temelje jedne od najstarijih crkava u Europi. Kardinal Puljić bio je prezadovoljan viđenim. Razgovarali smo o tim nekim stvarima koje bi trebalo uraditi. Tako bi se trebala uraditi konzervacija temelja i trebala bi se graditi nova crkva, kazao je Oslobođenju Husejin Smajić.

Nastavljaju se radovi

Ovog tjedna će se najvjerojatnije nastaviti radovi, točnije druga faza istraživanja lokaliteta Crkvine u predgrađu nekadašnjeg srednjovjekovnog utvrđenja Vesele Straže. U prvoj fazi krajem prošle godine pronađene su zidine objekta, za koji će se naknadno utvrditi iz kog vremena potiče, koja je njegova namjena bila i koliko dugo je korišten. Urađeno je raščišćavanje lokaliteta od nasipa stvorenog prilikom izgradnje umjetnog jezera. Lokalitet je nekoliko puta iskopavan kako amaterski, tako i profesionalno.

Podsjetimo, prilikom izgradnje vještačkog jezera na lokalitetu Crkvine 62-godišnji bugojanski biznismen Husejin Smajić je naišao na temelje neke građevine. Saznavši da bi to mogli biti ostaci franjevačke crkve, obratio se Vrhbosanskoj nadbiskupiji od koje je tražio mišljenje i ponudio joj dio svoje parcele kako bi se na istom mjestu izgradila identična crkva kakva je nekada bila. Izrazio je spremnost i da financijski potpomogne njenu gradnju. Kardinal Vinko Puljić dao je svoj blagoslov za izgradnju crkve, poslao povjesničare, koji su utvrdili istinitost i poručili kako se radi o neprocjenjivoj vrijednosti.

Nakon dobijanja odobrenja od Kantonalnog zavoda za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Srednjobosanske županije, u predgrađu nekadašnjeg srednjovjekovnog utvrđenja Vesele Straže počela je prva faza istraživanja lokaliteta. Ustanovljeno je da se radi o objektu većih dimenzija – 16 puta 20 metara. Pronađeni su ostaci zidova građenih od sedre, međutim, nije pronađen nikakav pokretni arheološki materijal, ništa što bi konkretno navelo na zaključak iz kojeg razdoblja je ova građevina, podsjeća Oslobođenje.

Planirano je da se isuši umjetno jezero koje je uradio Smajić za potrebe svoje mini hidroelektrane. Obale će se morati pomjeriti, da bi se arheolozima olakšalo istraživanje. Veliki je nasip na lokalitetu, na nekim dijelovima visok između dva i tri metra. Radi se o umjetnom nasipu, koji je vlasnik prilikom pravljenja jezera napravio.

Podrška iz Širokog Brijega

U narednom razdoblju potrebna je pomoć ljudima koji žele izgraditi objekat. Tomislav Kvesić, direktor kompanije TT Kabeli iz Širokog Brijega, obećao je pomoći tako što će osigurati sve potrebne kablove za novu crkvu, ali i financijski poduprijeti ovu lijepu priču.

Inače, Smajić je dobitnik Večernjakove nagrade za Osobu godine 2014.