Kardinal Puljić s ravnateljima osnovnih i srednjih škola

Već niz godina redovito se organiziraju susreti županijskih ministara hrvatske nacionalnosti i ravnatelja osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu i na hrvatskom jeziku, s uzoritim Vinkom kardinalom Puljićem, nadbiskupom Vrhbosanskim. Organizator je Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije na čelu s predstojnikom don Tomislavom Mlakićem, a ovogodišnji  susret je održan u srijedu u „Etno selu“ u Vitezu.

„Ocijenili smo da samo vjeronauk u školama nije dovoljan nego je potrebno, nužno, uvezivanje sustava obrazovanja kako bi djeca i mladi stasali u duhu spoznaje vjere i drugih katoličkih i inače životnih vrednota. Stoga, organiziramo ovakva druženja  kako bi u što većoj mjeri uskladili naš rad i djelovanje i ne samo u vjerskom nego i u cjelovitom odgoju mladih naraštaja.“, kazao je pred početak sastanka uzoriti Vinko kardinal Pulji, te prokomentirao i stali trend rasta odlaska mladih u bogatije zemlje Zapada.  „Na žalost, stvorena je nezdrava klima koja se može ocijeniti čak i pomodarstvom. Naime, ne odlaze samo oni koji zaista idu tražiti kruha, nego i oni koji traže kruh nad pogačom. U svemu tomu ima i tendencije, a riječ je o zapadnim zemljama koje imaju problem s natalitetom s problemom nedostatka mlade i obrazovane radne snage i spremni su platiti više kako bi privukli naše mlade ljude. Vabe ih, novcem, a za njih, za njihovo odrastanje i obrazovanje nisu dali ama baš ništa. Znaju, također, da će se naši mladi ljudi, ovdašnji naš mentalitet, lakše integrirati u njihovu zajednicu što nikako nije zanemarivo. Naprotiv“ kazao je kardinal te i dodatno pojasnio: „Sa žaljenjem treba i konstatirati kako je kod naših ljudi ima i pomanjkanja svijesti pa oni, ono što su njihovi očevi i djedovi životima branili, sada napuštaju, ostavljaju. Istina je, odlaskom na Zapad imat će više novca, ali će izgubiti ono što imaju kod kuće- osjećaj „svoj na svome“, gubit će vremenom identitet…, što se, sigurno, novcem ne može nadoknaditi, zamijeniti“

Kardinal Puljić ovom je prilikom ukazao i na problem „nedovoljnog činjenja“ političkih dužnosnika da se taj problem  dovede u neke razumne okvire.

„Ne treba kriti, naši politički dužnosnici malo čine na tom planu. To nije problem samo kod naših hrvatskih političkih dužnosnika, nego općenito dužnosnika u Bosni i Hercegovini. Jer, oni bi morali „uvezano“ raditi i na ovom i sličnim problemima. Na žalost, bar za sada, uvezanih djelovanja jednostavno nema. Jer, mora se raditi na stvaranju ozračja povjerenja, ozračja boljeg i sigurnijeg sutra, kojega još ni u primislima nema, pa se iščitavaju poruke: „Ovdje života nema“. A ima ga, i te kako. Ne smijemo  se prepustiti zovu novca, materijalno bogatijeg života. Jer, život nije samo materijalno blagostanje, uživanje u dobrom. Naime, život je i žrtva kako je znao reći blaženi Ivan Merc. I mi mlade moramo odgajati da budu spremni i na žrtvu, jer samo tako odgojeni i na žrtvu spremni mogu graditi bolju i sretniju budućnost“., zaključio je uzoriti Vinko kardinal Puljić, nadbiskup Vrhbosanski.