Karakaš: Zaraženi iz Viteza i G.Vakufa/Uskoplja nemaju izraženih simptoma i ostaju doma

Na području Kantona Središnja Bosna, tijekom jučerašnjeg dana, testirana je 21 osoba, od kojih je 19 bilo negativnih i 2 pozitivne.

Jedna od te dvije osobe je supruga prvooboljelog iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, dok je druga osoba vezana za klaster Tuzla i radi se o muškarcu koji živi u Vitezu.

Rekao je to Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo KSB, dodajući kako su tijekom noći poslali još 12 dodatnih uzoraka i svih dvanaest uzoraka, koji su se odnosili na kontakte ranije spomenutih osoba, je negativno.

„Mi ne prestajemo s istragom, nastavit ćemo istraživati nove kontakte, pratiti, testirati, ali ona mjera koja nam je najvažnija jest identificirati sve kontakte i staviti ih u samoizolaciju, kako oni ne bi bili rizik za okruženje“, kazao je Karakaš.

Vrlo značajno je, kaže, dobiti sve informacije gdje se svaka od osoba koje su pozitivne ili su u kontaktu s pozitivnim kretala prethodnih dana. Na osnovu toga možemo dobiti jasnu sliku o svemu.

Karakaš navodi kako kod zaraženih osoba iz Viteza i G. Vakufa/Uskoplja nema izraženih simptoma i oni, prema protokolu Zavoda za javno zdravstvo, ostaju u svome domu, gdje će, ukoliko se simpotomi pojave, dobiti odgovarajuću njegu od strane timova za kućno liječenje domova zdravlja. „Ukoliko dođe do pogoršanja kliničke slike, onda idu u jednu od bolnica koje im stoje na raspolaganju“, zaključio je Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo KSB.