Kao poslije rata, sve više trgovina koje omogućuju kupnju “na teku”

Ekonomski analitičar Damir Novotny naveo je tri razloga rasta cijena u RH, a koji se mogu primijeniti i na BiH. – Potrošači su 2020. manje trošili. Došlo je do snažnog rasta domaće potražnje za svim proizvodima, pa tako i hranom – kazao je. Dodao je da je nagli rast potražnje i potrošnje utjecao na rast cijena jer u skladištima nije bilo toliko proizvoda, piše Večernji list BiH.

– S druge strane, potražnja Kine za hranom je ogromna. Kako bi zadovoljili potražnju, državno su intervenirali i kupovali u Europi. Kinezi su snažnom potražnjom podigli cijene na europskim tržištima. S tim da nisu pitali za cijenu – istaknuo je. Kaže također da su treći utjecaj na cijene očekivanja vezana uz ovogodišnju žetvu koja je na kanadskom i ruskom tržištu slabija nego posljednjih godina. Zaključio je i da bi se rast cijena mogao stabilizirati tijekom iduće godine. Pokušali smo ovih dana pronaći informaciju da je nešto pojeftinilo u BiH, međutim, bezuspješno. Val poskupljenja, koji je konstanta otkad je počela pandemija, ne jenjava. Od 1. do 6. dana listopada stiglo je čak 447 obavijesti o promjeni cijena goriva, a one se odnose na povećanje cijena benzina. Prosječna maloprodajna cijena bezolovnog benzina je 2,29 KM, a dizela 2,22 KM.

Već se strahuje da bi u sljedećim mjesecima mogle biti premašene i neke psihološke granice. Gorivo je postalo luksuz. Poskupljenje ulja, brašna, kruha, šećera… već nam je postalo normalno, a spominje se i novi rast cijena mesa. Naime, loš urod kukuruza utjecat će na kvalitetu junećeg i svinjskog mesa. Puko preživljavanje – Cijela situacija odrazit će se na kvalitetu junećeg i svinjskog mesa. Uz to, mogli bismo se susresti i s manjkom novih količina mesa jer uzgajivači trenutačno ne planiraju nabavljati novu stoku za tov. Loše stanje potkrepljuje se i činjenicom da je danas otkupna cijena praščića 2,80 KM po kilogramu, bikovi koštaju 4,40 KM, a kukuruz je izašao na 0,55 KM po kilogramu – istaknuo je za Klix predsjednik Udruge poljoprivrednika Semberije Savo Bajakajlić. U prijevodu, ako bude manjka, meso će se morati uvoziti, a osim što će biti skuplje, njegova je kvaliteta krajnje upitna. Poljoprivrednik Muris Mujanović kazao je kako se ove godine ne može govoriti o profitu, nego o pukom preživljavanju, a isto tako navodi ono čega smo svi svjesni.

– Krajnju cijenu će platiti potrošači koji će jednostavno ostati i bez domaćeg i bez kvalitetnog, a što je najvažnije, i bez cjenovno prihvatljivog proizvoda. Dakle, ova godina nitko više ne zna kako će se završiti – Mujanovićeve su riječi. Ovaj listopad donio nam je i poskupljenje kave od 10 do 15 posto, a uvoznici ne kriju da će ukupni rast do kraja godine iznositi 25 posto. Kao razlog navodi se poskupljenje sirove kave u Brazilu, mrazovi pa suše koje su tamo vladale. Međutim, ako bi se preko toga nekako i prešlo, poskupljenje prijevoza koje se dogodilo na globalnoj razini vuče i sve ostalo. Proizvodi iz Kine koje smo nekad tražili jer su jeftiniji danas su za uvoz ovdje postali gotovo neisplativi. Nedavno je za Večernji list poduzetnik iz Busovače i potpredsjednik Skupštine Udruge gospodarstvenika Federacije BiH Salem Ekmeščić kazao da čak nema ni naznaka nekom smirenju cijena prijevoza. – Razgovarali smo u svim fazama, i onda kad je bio oko 4000 KM i u koroni kad je poskupio na 16 tisuća KM, a sada cijene dosežu od 18 do 20 tisuća KM i kada to platite, ne znate kad ćete dobiti robu. Osobno, iako imam i dobru komunikaciju i povjerenje ljudi s kojima radim kao poduzetnik s dugogodišnjim iskustvom, još mi nema narudžbe iz Kine, a platio sam za dva kontejnera, i to prije dva mjeseca.

Nema naznaka kad će biti utovarena i krenuti prema nama, a znate koliko je to važno jednoj proizvodnoj tvrtki – govorio nam je krajem rujna Ekmeščić. Naznaka da bi nešto moglo biti bolje nema ni u tragovima, a građani BiH sve teže žive. U jednoj trgovini u Mostaru kažu nam kako je kupnja “na teku” u jednom trenutku bila gotovo iskorijenjena, međutim, ponovno se vraća u modu, nažalost. – Ne možemo nekim stalnim kupcima koje od otvaranja tu viđamo, a sada su u problemima, reći da im nećemo dati brašno, kruh, mlijeko… Sve je općenito poskupjelo, najteže je umirovljenicima, koji imaju godinama neki isplanirani proračun za kupnju namirnica, nakon što plate režije…, a i manje je posla ili je pandemija utjecala na plaću. I što nam preostaje nego na taj način pomoći tim stalnim kupcima iako je, iskreno, kupnja “na teku” bila iskorijenjena. Kao da je opet poslijeratno vrijeme – priča nam trgovkinja o novom/starom trendu.

Statistika neumoljiva

Statistički podaci pokazuju da su prehrambeni artikli skuplji od 12 do 15 posto. – Ono što definitivno građane najviše zabrinjava, a i treba zabrinjavati, je da je došlo do poskupljenja prehrambenih artikala i higijenskih potrepština i svega onoga što je ljudima nužno za svakodnevni život i bez čega ne bismo mogli, pogotovo za vrijeme pandemije, kada je ljudima potrebno jesti kvalitetniju hranu, a povećana je i potražnja za higijenskim potrepštinama. Upravo ti artikli najviše su poskupjeli – rekla je za Anadoliju Čaušević Sućeska. Potrošačka košarica u BiH za četveročlanu obitelj u posljednjim izračunima srušila je rekord i prešla 2500 maraka. U BiH umijeće preživljavanja postaje ravno čudu…

Prethodni članakXX. Molitveni dan za Domovinu i XVIII. Hodočašće Oružanih i redarstvenih snaga BiH na Bobovcu
Sljedeći članakVITEZ: Prepoznajete li osobu koja je provalila u džamiju?