Kantoni zatražili ukidanje karantena za osobe koje dolaze u BiH

Kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine traže ukidanje mjera obavezne karantene za osobe koje ulaze u BiH, te umjesto navedenih mjera ponovno uspostaviti sustav kućne samoizolacije u trajanju od 14 dana, uz eventualno produženje od još 14 dana u skladu sa epidemiološkom procjenom.

Nekoliko kantona uputilo je urgenciju federalnom Kriznom stožeru, među kojima su Tuzlanski, Zeničko-dobojski….

Jedan od kantona čiji su Krizni stožer i Ministarstvo zdravstva poslali urgenciju Kriznom stožeru federalnog Ministarstva zdravstva je i Srednjobosanski, čiji nam je resorni ministar Anto Matić potvrdio da je potpisao i poslao zahtjev za ukidanjem obavezne karantene za osobe koje dolaze u BiH.

“Sustav zdravstvene trijaže na graničnim prijelazima se pokazao izuzetno manjkav zbog činjenice da je došlo do koncentracije velikog broja osoba na malom prostoru, uz mogućnost bliskog kontakta tih osoba, što predstavlja posebnu epidemiološku prijetnju. Ne manje značajna je i činjenica da je teško osigurati potrebne uvjete smještaja i prehranu s obzirom na zdravstvene aspekte prehrane, a teško je osigurati i njihove vjerske potrebe. Poseban problem su i zdravstvene potrebe osoba u karanteni koje nisu u vezi sa koronavirusom, osobito kroničnih bolesnika kod kojih možemo očekivati naglo pogoršanje zdravstvenog stanja zbog prisilnog “lišavanja slobode”, rekao je Matić za Drukčiji.

Također, vlasnici objekata u kojima su smještene karantene postavljaju pitanja oko isplate, resorno federalno Ministarstvo kantonima još nije poslalo instrukcije oko plaćanja i potpisivanja ugovora sa vlasnicima. Navedeno je da će troškove snositi federalni nivo vlasti, no, kada i kako, još uvijek je nejasno.

Osim toga, stav stožera kantona koji su poslali urgenciju je i da nije potrebno raditi dva testiranja osobama u samoizolaciji jer zdravstveni sustav u SBK nema taj kapacitet.

Prethodni članakDonesena naredba o zabrani okupljanja na bugojanskim izletištima
Sljedeći članakVoćari očekuju ogromne štete zbog niskih temperatura: Imat ćemo visoke cijene i loš kvalitet