Kakva nas jesen očekuje?

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je sezonsku prognozu vremena za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje od 1. rujna do 30. studenoga 2021. godine.

U razudoblju od 1. rujna do 30. studenoga na prostoru Bosne i Hercegovine očekuje se veća srednja temperatura zraka u usporedbi s prosječnom temperaturom za razdoblje 1981-2010. godine.

Prema prognostičkim modelima, najveća odstupanja u odnosu na referentni niz prognoziraju se u rujnu. U studenome spomenuti modeli pokazuju najmanja odstupanja, tj. prognozirane srednje temperature zraka trebale bi biti približne srednjim vrijednostima temperatura studenoga. Mogućnost ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se nešto iznad 50 posto, piše Avaz

Jesen 2021. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, trebala bi biti slična ili malo toplija.

I usporedbi toga što se tijekom jeseni očekuju veće srednje temperature zraka, nisu isključeni i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta s temperaturama znatno nižim od uobičajenih. Mraz je izvjestan u središnjim područjima zemlje.

Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura ≥25 °C) u Bosni tijekom jeseni 2021. veći je od 14, a na području južne Hercegovine prognozira se do 32 topla dana.

Na duže vremensko razdoblje prognoza količina padalina u odnosu na prognozu temperatura zraka je manje pouzdana, tako da se prognozirane količine padalina moraju uzeti s više opreza.

Tijekom jeseni prema dostupnim materijalima za dugoročnu prognozu ukupna količina padaline trebala bi biti manja u odnosu na referentni niz 1981-2010. godine. Raspored padalina tijekom jeseni bit će neujednačen, a najviše padalina očekuje se u prvoj polovici studenoga. Očekivane ukupne količine padalina trebale bi biti približne u odnosu na jesen 2020. godine. 

Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padalina, predviđaju malu (do 40 posto) mogućnost ostvarenja prognoze.

Iako se prognozira manja količina padalina tijekom jeseni 2021. godine, moguća su kraća razdoblja sa intenzivnijim padalinama.