Kako Studentski parlament u Sarajevu baca novce

javnost. Rasipničke reprezentacije, dizel motori koji troše benzin, pokloni, anonimne donacije – standard su finansijskogposlovanja bh. vlasti.

Međutim, od vladajuće oligarhije nisu daleko ni nevladine organizacije, o čemu svjedoči finansijski izvještaj Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS).

Studentski parlament je na svojoj jučerašnjoj sjednici objavio finansijski izvještaj za 2010. i 2011. (do maja), kada je predsjednik ove asocijacije bio Adnan Bajrić. Prihodi, koji su ostvareni primarno od članarina (svaki student UNSA je dužan SPUS-u godišnje uplatiti 5 KM), a zatim od donacija pravnih lica, kotizacija za učešće, prihoda od ministarstva i kamata iznose 169.311,10 KM.

Od tog iznosa, SPUS je kao institucija, koja bi se na prvom mjestu morala starati o kvaliteti obrazovanja, kao studentsko pravo, za stručne publikacije utrošio svega 1317,50 KM! Nasuprot tome, za troškove zakupa sportskih terena utrošeno je cijelih 10.000 KM. I taj iznos je smiješan naspram troškova famozne reprezentacije (38.028,33 KM), ugovora o djelu (44.628,66 KM), donacija asocijacijama i studentima“ (41.432,50 KM).

Više nego na stručne publikacije (a i u tom slučaju se radi o Brucoškom vodiču i otkupu časopisa Student, koji teško da se mogu nazvati „stručnima“) utrošeno je i na „gorivo i mazivo“ (2.248,03 KM). Kada je u pitanju „reprezentacija“ na pehare je utrošeno cijelih 2.680 KM, dok je 705 KM na setove za kafu. Posebno je navedena i „trenerka L veličina, Climacool“, koja je studente i porezne obveznike stajala 259,00 KM. Nekakva „promocija“ svega ovoga u nekom „časopisu“ stajala je 2.000 KM, dok su „ostali troškovi“, šta god to da bilo, iznosili 400 KM.

U „ostalim uslugama“ također nije dovoljno precizirano za šta je novac korišten. Za „rent-a-car“ je između 27. 2. i 10. 5. 2011. utrošeno 4.666,20 KM, a zatim ponovo za „rent-a-car“ (datum nije naveden) 2.770,62 KM. Za putne troškove Emira Kapića,  odnosno SPUS-ove sekcije za sport, tj. službena putovanja u Split, Osijek i Dubrovnik, studenti i porezni obveznici su platili 5.842,85. Kapić je u razgovoru za naš portal istako da se u iznajmljivanju gledalo da se uštedi na svakom koraku, te da je on sam znao voziti i po 15 sati na različite studentske manifestacije. Isto tako je istako da je sportska reprezentacija koju je predvodio redovno ostvarivala velike uspjehe i osvajala prva mjesta na mnogim takmičenjima. Kapić kaže da je svjestan da je bilo rasipanja u drugim sektorima, ali da je svaki trošak reprezentacije pravdan računima.

„Donacije asocijacijama i studentima“ svakako sadrže najviše misterija. Pored asocijacija fakulteta u sklopu Univerziteta, kojima je donirano 27.232,50 KM, donacije su dobila „udruženja“ StudiD (2.500,00 KM), Asocijacija studenata općine Bužim (450 KM), Asocijacija studenta Univerziteta u Bihaću (1.000 KM), Studentski parlament Beograd (1.000,00 KM), IAESTE BiH 100,00 KM i, konačno Studentski EFM RADIO 1.000,00 KM.

Do ovoga mjesta u dokumentu je zapravo navedeno kome je uopšte dat novac (iako ne i za šta). Fizička lica kojima je razdijeljeno 8.050 KM nisu navedena imenom i prezimenom, već brojevima! Dakle „gospodin 1“ je dobio 1.000,00 KM, „gospodin 2“ 300,00 KM itd. Kada je riječ o ugovorima o djelu, imena su uredno navedena (vidjeti u prilogu).

Na lijekove je SPUS potrošio 24,05 KM.

Glasnogovorni SPUS-a Emir Muhamedagić je u razgovoru sa našim novinarom objasnio da nije zadužen za reviziju finansijskog izvještaja, ali da studenti svakako imaju pravo na mišljenje ili nezadovoljstvo. Uz opasku da je i sam „bio iznenađen“ nekim dijelovima finansijskog izvještaja, objasnio nam je da se pod „rent-a-car“ podrazumijeva iznajmljivanje kombija, odnosno auta u onom slučaju kada se do određene lokacije ne može stići redovnim linijama, kao što je to međunarodni susret studentskih lidera na Kopaoniku, u Srbiji.

Nesrazmjer između „stručnih publikacija“ i drugih troškova Muhamedagić nije posebno komentarisao. Također je objasnio da su „donacije privatnim licima“ ustvari donacije socijalno ugroženim licima. Na pitanje, zbog čega nisu navedena imena tih lica, što, dakako, pobuđuje sumnju, nije znao odgovoriti.

Dok studenti univerziteta u Beogradu i Zagrebu blokiraju fakultete, okupiraju ministarstva i trgove, vrhunac djelovanja Studentskog parlamenta u Sarajevu je izvještaj o kojem ni sami članovi, očigledno, nemaju previše informacija.

Radiosarajevo.ba