Kako se Hrvatska nosi sa koronavirusom: Granice se ne zatvaraju, prijavljeni novi sumnjivi slučajevi

Susjedna Hrvatska u utorak je zabilježila prvi slučaj zaraze koronavirusom. Novo i očekivano stanje u zemlji diktira i drukčiji pristup problemu koji se do prije nekoliko tjedana činio tako daleko.
Kako prenosi Index.hr, hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš boravio je jučer u Rimu gdje je dogovoreno da, i pored izvanredne situacije, granice Hrvatske za građane Italije neće biti zatvorene. Ipak, neke predostrožnosti su poduzete, kao naprimjer oprezno pregledanje putnika koji su jutros iz Ancone trajektom stigli u Split.

Također, ministar je kazao da djevojka zaraženog mladića ima sumnjive simptome koji bi mogli značiti zarazu koronavirusom.

“Ona će stoga ući u proceduru, bit će pregledana, vjerojatno testirana i vidjet ćemo što i kako dalje s njom”, rekao je Bereoš.

Dvadesetšestogodišnji pacijent koji je u Italiji bio sa djevojkom nekoliko dana nalazi se u Zagrebu, a tamošnja bolnica je zbog njega otkazala operacije koje nisu hitne.

Nove sumnje

Također, postoji bojazan da zaraza neće stati na jednoj do dvije osobe. Naime, sumnja se da su dvije osobe iz Krapinsko-zagorske županije koje su nedavno bile u Italiji zaražene koronavirusom, a to je potvrdio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Riječ je o ocu i kćeri i za njih je spreman prihvat u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana.

Pored toga, tri osobe se nalazi u izolaciji na zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”. Izolirane osobe nisu bile međusobno povezane.

Podsjetimo, prvi slučaj koronavirusa u utorak potvrđen je u susjednoj Hrvatskoj, a radi se o mlađem muškarcu koji je boravio u Milani u periodu između 19. i 21 veljače. Prvi slučaj u Hrvatskoj dolazi nekoliko dana nakon nagle pojave stotinjak slučajeva zaraze koronavirusom na sjeveru Italije.

Što radi BiH

Najmanje tri osobe iz Kine testirane su na koronavirus u utorak na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i rezultati su na sreću bili negativni.

Paralelno sa testiranjima, u Sarajevu se priprema izolatorij koji će se nalaziti na Klinici za plućne bolesti u naselju podhrastovi.

Pojedini kantoni su obustavili ekskurzije za školsku djecu, dok su entiteti takvu ideju samo preporučili.

Postoji bojazan da među djecom koja su se nedavno vratila sa ekskurzije u Italiji ima onih koji pokazuju znakove koronavirusa, mada dijagnoza još uvijek nije potvrđena.

Prethodni članakČista je srijeda: Odricanje u korizmi za naše i dobro drugih
Sljedeći članakNovotravnički ribolovci poribili rijeke