Kako predvidjeti potres?! NIKAKO!

S obzirom da se putem društvenih mreža, a i pojedinih, u najmanju ruku neozbiljnih web medija, sije panika među stanovništvom, odlučili smo objaviti jedan vrlo zanimljiv tekst s web stranice www.protest.ba.

Još u osnovnoj školi smo, barem do prije dvadeset godina, učili lekcije iz kojih smo saznavali da se zemljotresi ne mogu predvidjeti. Niti smo vidoviti, niti posjedujemo tehnologiju koja bi nam pomogla da tako nešto napravimo. I to bismo trebali znati!

Međutim, kako odbacujemo ili jednostavno zaboravljamo mnoga znanja ostavljajući mozak u praznom hodu i dopuštajući budalama da siju paniku kako im gušt, red je da napomenemo naučno utemeljene činjenice. Je li zaista moguće precizno odrediti kada će se desiti zemljotres, kao što je to tijekom proteklih dana objavljeno na nekoliko, hmm…, sami procijeniti kakvih portala?

Predviđanje zemljotresa je više nego kontroverzna ‘djelatnost’. Naučnici smatraju da je to nemoguće zbog nasumične prirode potresa. Uprkos ogromnim naporima i značajnom napretku u našem shvatanju zemljotresa, ne postoje primjeri tačno i precizno prognoziranih zemljotresa u smislu gdje, kada i kog intenziteta. Mnoge od metoda koje su se prethodno koristile u predviđanju zemljotresa odbačene su. Predviđanja nemaju osnova i samo izazivaju uzbunu u javnosti.

Seizmolozi prate pokrete stijena u blizini pukotina kako bi precizno odredili kuda se pojačava pritisak i na taj način je moguće izdati eventualno upozorenje doslovno u posljednjem trenutku.

U Japanu i Kalifosniji redovna pojava

U Japanu i Kaliforniji postoje naučnici koji traže upozoravajuće znake u stijenama. Moguće je dobiti upozorenje ne više od 30 sekundi prije nego što zemljotres udari u vašu lokaciju. To je dovoljno vremena da se recimo otvore vrata u nekoj vatrogasnoj stanici kako bi vozila mogla da izađu čim se potres završi. Međutim, bilo kakvu dugoročniju prognozu je nemoguće dati. To je kao da sipate pijesak na gomilu i pokušavate predvidjeti koje zrno pijeska na kojoj strani gomile će izazvati njeno obrušavanje. To je klasični nelinearni sustav, kod kojeg ljudi stoljećima pokušavaju uočiti neku pravilnost.

Seizmolozi upozoravaju da se odavno očekuje jedan jak zemljotres u ovom regionu. Ali, mogu proći decenije, ako ne i vijekovi, prije nego što se očekivani zemljotresi dogode. Zbog ove činjenice je teže pripremiti se, osim redovnih mjera predostrožnosti poput građevinskih standarda i upozorenja građanstvu da napravi zalihe, koje im možda nikada neće biti potrebne. Planirano je i lansiranje satelita kojim bi trebalo da se testira još nedokazana teorija da postoji veza između električnih poremećaja na rubu atmosfere i nadolazećih zemljotresa ispod tih tačaka.

Životinje najavljuju katastrofu

Istina je i da postoje hipoteze kako su životinje sposobne da predvide zemljotrese. Zoološki žurnal (Journal of Zoology) je objavio studiju o žabama koje su napustile mjesto za razmnožavanje tri dana prije nego što je zemljotres jačine 6,3 stepena pogodio Lakvilu u Italiji 2009. godiune. Međutim, teško je dati objektivnu studiju kako životinje reagiraju na seizmičke aktivnosti, dijelom i zbog toga što se zemljotresi događaju rijetko i bez upozorenja. A šta je sa tzv. prorocima, koji tvrde da predviđaju ove prirodne katastrofe? U mnogim regionima, poput Indonezije i Japana, veliki zemljotresi se dešavaju relativno redovno, tako da neprecizne prognoze na ovim mjestima ne zahtijevaju pretjeranu vještinu. Ponovimo ono što se jednostavno očekuje da znamo: Još u osnovnoj školi smo, barem do prije dvadeset godina, učili lekcije iz kojih smo saznavali da se zemljotresi NE MOGU predvidjeti, a nauka se od tada nije mnogo odmakla po tom pitanju. Ne dozvolite da vas imbecili prave budalama.