Kako ostati mentalno zdrav, koliko je opasno “na svoju ruku” uzimati tablete za smirenje

Pandemija izazvana koronavirusom odrazila se i na mentalno zdravlje, pa je sve više onih koji osjećaju simptome anksioznosti i depresije.

Kako u ovakvom vremenu sačuvati psihu, za Faktor je objasnio prof. dr. Osman Sinanović, neuropsihijatar, i profesor Univerziteta u Tuzli, koji kaže kako nema laganog odgovora.

– COVID-19 je tu i radi se o ozbiljnoj bolesti od koje se umire. Toga trebamo biti svjesni i učiniti sve, odnosno poštivati mjere koje su na snazi, kako bismo sebe i članove obitelji sačuvali od zaraze. Mladi koji su trenutno najveći prenositelji virusa s nestrpljenjem su dočekali da se mogu kretati i družiti. No, moj savjet je da se to ipak svede na minimum. Nije ovo vrijeme za kafić u kojem ćemo rame do ramena sjediti i pričati s prijateljima, jer se tako mnogi zaraze, mnogi nemaju simptoma, a virus šire dalje – naglašava Sinanović.

Napominje kako smo svakodnevno od medija bombardirani različitim vijestima o virusu i njegovom učinku na zdravlje, te se u takvoj situaciji treba znati ponašati kako bi izbjegli nepotreban strah i stres.

– Treba biti informiran i za to je dnevno dovoljno pola sata. Nikako ne treba satima “visiti” na portalima i ispred televizora. Ne postajemo informiraniji ako ćemo danas slušati sva tri dnevnika, od toga ćemo imati samo zbrku u glavi – dodaje Sinanović.

Smatra kako je važno da svtko pronađe “ispušni ventil”, odnosno hobi kojem će se posvetiti u slobodno vrijeme.

– Nema jednoobraznog savjeta za sve, jer obitelj čine različite generacije i svi imaju različita zanimanja i sklonosti prema različitim stvarima. Ono što se može i to trebamo svi prihvatiti jeste izbjegavati sukobe i svađe, jer će to samo dodatno doprinijeti napetosti u obitelji. Važno je da svi u svom domu osmisle nešto što će predstavljati zadovoljstvo većini. Svatko ima neki hobi kojem se do izbijanja pandemije, nije mogao posvetiti zbog nedostatka vremena. Je li to neki sport, čitanje, slikanje, sviranje nekog instrumenta, kuhanje, radovi u vrtu… Dobar način da kvalitetno iskoristite ove ljetne mjesece jeste i čišćenje kuće, zašto da se u to ne uključi cijela obitelj. Mnogi roditelji do izbijanja pandemije, zbog poslovnih obveza, nisu mnogo vremena provodili s djecom. Evo prilike za to, a kvalitetnih načina, kako ćete iskoristiti ove dane, zaista je na pretek, pojasnio je. 

– Mnogi se brinu što ne mogu na more, pa nije odlazak na more nešto što ne može sačekati iduću godinu, nije to jedini način da vam ovog ljeta bude dobro. Nisu preporučljive zabave, rođendani, ali jeste šetnja u prirodi – dodaje. 

Kontakti se ne preporučuju, ali telefonski razgovor ili putem društvenih mreža s prijateljima, doprinijet će, kaže Sinanović, da se bolje osjećamo.

– Ali, vrlo je važno kakav će taj razgovor biti. Treba pričati o lijepim stvarima, ispričati vic, ali nikako ne govoriti kako vam je danas bilo dosadno. Naravno, da ova situacija nije normalna, ali ponavljajući “kako vam nije dobro”, vaše psihičko stanje će postajati sve teže – objašnjava.

Ističe kako u “kriznim trenucima” nikako ne treba na svoju ruku uzimati bilo kakve anksiolitice i sredstva za smirenje, jer izazivaju poremećaje ovisnosti koji se teško liječe.

– Nisam pobornik nikakvih lijekova, posebno ako se to uzima bez konzultacije s liječnikom. Treba li joj anksiolitik, osoba to ne može sama odrediti. Oni koji su prije pandemije, zbog nekih psihičkih problema, uzimali takve medikamente, a sad zbog ove situacije, osjećaju dodatno pogoršanje svog stanja, savjet je da se drže terapije i ne povećavaju je ako to liječnik nije odobrio, navodi dr. Sinanović.

Inače, u ovom razdoblju postoje tri vrste ljudi, oni koji ne vjeruju da koronavirus postoji i ponašaju se neodgovorno, druga krajnost su oni koji pretjerano reagiju, previše panike i straha dobodi do simptoma ankisoznosti i depresije, te treća grupa onih u kojoj i ja nastojim ostati, a koji su svjesni opanosti, ali su u realitetu. Važno je prihvatiti ovo stanje, pokušati organizirati život onako kako je to ranije izgledalo, ali biti odgovoran i što je najvažnije, ne dozvoliti da vas nevidljivi neprijatelj savlada – poručio je Sinanović.

Prethodni članakHoće li Selmo Cikotić umjesto pred sud – uskoro u ministarsku fotelju?!
Sljedeći članakHrvatsku mirovinu dobilo tek 137 branitelja HVO-a od 1583 zahtjeva