Kako izbjeći glavobolju od vina

Ako bilo koga pitate kako da izbjegnete glavobolju od vina svi će vam sigurno reći da ne pijete. Međutim, rijetki su oni koji znaju da razlog za glavobolju nije samo čašica više.

Prema Vinepairu, glavni krivci za glavobolju su tanini, histamini i šećer. Tanini su antioksidansi koji se nalaze u koži grožđa, sjemenkama i peteljkama i oni su razlog zbog koje vam se nakon konzumiranja vina suše usta. Kod većine ljudi tanini neće imati nikakvog učinka, ali kod nekih osoba mogu izazvati teške glavobolje, piše Klix.ba.

Zbog kombinacije šećera i alkohola tijelo zahtijeva velike količine vode kako bi bilo u mogućnosti da preradi tu kombinaciju. Ako niste unijeli dovoljno tečnosti osjetit ćete jako žiganje.

Istraživanja su pokazala da određena hrana i pića, među kojima je i vino, mogu izazvati otpuštanje histamina, a rezultat će biti simptomi kao kod alergije, suhe oči i teške glavobolje.

Jedan stručnjak ističe da dvije šolje jake kave prije konzumiranja vina mogu znatno pomoći. Doktor Seymour Diamond tvrdi da kofein sužava krvne žile što ublažava neugodne posljedice nakon konzumiranja vina. Drugi savjetuju da se pije sporije, te da se nakon svake čaše vina popije gutljaj vode.

Prethodni članakBožićna pšenica: U 5 koraka do najljepše zelene “čupavice”
Sljedeći članakUsvojen Prijedlog novog zakona o MIO uz amandmane Vlade