Kada će BiH ublažiti mjere? Do svibnja po starom, a onda sve zavisi od discipline

BiH neće ublažavati mjere uvedene zbog koronavirusa barem do kraja travnja. Da li će neka mjera biti ukinuta, reducirana i slično zavisit će od kretanja broja novozaraženih u naredna dva tjedna.

Ukoliko trenutni tempo borbe BiH s koronavirusom ostane i u naredna dva tjedna, izgledno je da bi početkom svibnja moglo doći do popuštanja određenih restriktivnih odluka. Ovo je u najkraćem zaključak i najoptimističnija opcija koju možemo iščitati iz stavova nadležnih u našoj zemlji.

Prečesto smo posljednji mjesec slušali poruke kako su “naredna dva tjedna ključna”. Dva po dva tjedna BiH je već duboko zagazila u drugi mjesec borbe s koronavirusom. Ovih dana bit će točno mjesec od uvođenja policijskog sata, a isto toliko i kako stariji od 65 i mlađi od 18 godina ne smiju izlaziti vani.

Čekajući datum

Građani sada s opravdanjem očekuju neku konkretnu nadu, neki konkretan datum kada će početi popuštanje mjera. U entitetu RS su već izašli s prvom procjenom pa je poručeno da bi ublažavanje mjera moglo početi krajem travnja i u prvom tjedna svibnja, pod uvjetima da ne dođe do značajnijeg rasta broja novozaraženih.

U FBiH još nema konkretnih procjena pa smo zaključke prinuđeni tražiti u nekim širim zaključcima nadležnih. Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za Klix.ba je poručila da kada bi građani bili još “samo 15-20 dana disciplinirani, mogli bismo ovo savladati”. To je procjena sa zdravstvenog aspekta.

Prvi čovjek stožera Civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak za Klix.ba je kazao da će postojeće mjere biti produžene do kraja travnja, jasno je da će se građani morati strpjeti i biti maksimalno disciplinirani i do početka svibnja. Ipak, treba istaći da i eventualno popuštanje mjera ne znači potpuno vraćanje na staro. Mjere socijalne distance u svim radnjama, objektima, institucijama, na poslovima i slično morat će se poštovati uz redovnu dezinfekciju i drugu zaštitu.

Naredbe koje su sada na snazi, među kojima su i policijski sat i zabrana rada određenih objekata i slično, ostat će u primjeni do kraja ovog mjeseca.

Sutra imamo sjednicu stožera Civilne zaštite i tada ćemo vjerojatno sve mjere produžiti do kraja travnja. Tu ključnu riječ imaju epidemiolozi koji prate broj zaraženih, testiranih i slično, istakao je Solak.

Kada se govori o popuštanju mjera u nekim zemljama, čujemo da će postepeno otvarati bau centre, neke specijalizirane radnje s dječjom opremom i slično. To kod nas nije ni zatvoreno. Kod nas rade prodavnice vodo i elektroopremom, firme s građevinskom opremom. Mi pravimo analize i razmišljamo kontinuirano o tome na koji način da otvaramo određene sektore, kazao je Solak.

Napominje da kada počne popuštanje mjera, svi će se morati pridržavati socijalne distance u objektima, uz obveznu maski i rukavica. Pravimo mjere koje će se morati poštivati do nekog potpunog normaliziranja stanja.

Ključna mjera u svim radnjama koje budu otvorene bit će zaštita trgovaca i socijalna distanca. Dobili smo dopise brojnih kozmetičkih salona i frizera koji su i prije redovno dezinficirali svoju opremu. Uz to, određeni red će se morati uspostaviti. Mi pripremamo sve mjere koje će biti spremne kada dobijemo zeleno svjetlo od epidemiologa i vidimo da je sigurno da se neka grana privrede može pustiti, istakao je Solak.

On dodaje da su mnoge radnje i firme zatvorene iako im nije zabranjen rad, ali zbog zabrane kretanja i svih drugih mjera nisu u mogućnosti raditi.

Kako izaći iz pandemije

Na pitanje kada se očekuje ukidanje policijskog sata, Solak objašnjava da je ta mjera više sigurnosna nego zdravstvena.

Da bismo zaštitili imovinu, brojne objekte i slično uveli smo policijski sat. Od kada je uveden drastično je opao broj krivičnih djela. Tako da je to prvo sigurnosna mjera, prije svega za imovinu ljudi, poručio je Solak.

Solak ističe da je jedna od ključnih mjera koja je uvedena karanten na graničnim prijelazima jer se sada svaka osoba koja ulazi u državu stavlja pod zdravstveni nadzor i nema propusta kao što je bilo na početku.

Većina građana poštuje mjere, ipak imamo neodgovorne pojedince. I kada govorimo o nekim strožijim mjerama veoma je teško upravo zbog svih onih koji poštuju sve mjere. Sve mjere koje donosimo su radi zdravlja građana, a ne kažnjavanja, bez obzira na to što to nekada u javnosti izgleda drukčije, zaključio je Solak.

BiH nažalost nije među zemljama koje imaju jasne planove i procjene svakog pojedinačnog koraka u narednom mjesecu, ali i u narednim mjesecima. Jasno je da će ekonomske posljedice biti ogromne pa je i relaksacija uvedenih mjera što prije izuzetno bitna. Ipak, segment zdravlja je prioritet pa ćemo zbog koronavirusa morati naučiti živjeti uz neka pravila društvenih odnosa koja do sada nisu postojala. Ipak, koliko ćemo još puta čuti poruku nadležnih da su “naredna dva tjedna  ključna”, zavisit će prije svega od discipline svih nas.

Prethodni članakDžaferović: U SBŽ zbog pandemije oko 2.300 manje zaposlenih
Sljedeći članakFacebook će direktno upozoravati korisnike na lažne vijesti o korona virusu