Jučerašnji potres u Hrvatskoj bio je jačine 5 po Richteru, zabilježena nova oštećenja

Jak potres jučer je još jednom uzdrmao Hrvatsku. Podrhtavanje se osjetilo oko 18 sati i trajalo je 10-ak sekundi.

Premapodacima EMSC-a, magnituda je iznosila 5 po Richteru. Epicentar je, prema prvim podacima, bio 45 km od Zagreba, na području Petrinje. 

– U novom potresu kod Petrinje oštećeno nekoliko objekata, na teren su odmah upućene ekipe koje pregledavaju područje, a zasad nema podataka o stradalima, potvrdio je za Hinu glasnogovornik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Mladen Pavić.

Zasad su stigle tri prijave štete na objektima koji su već bili načeti, a zabilježena je šteta i na policijskoj postaji u Petrinji, rekao je Pavić.

S obzirom na snagu potresa od 5,0 i trajanje od desetak sekundi štete su za očekivati, kazao je Pavić.

Čelnik Stožera i potpredsjednik Vlade Tomo Medved rekao je kako je novi potres uzrokovao nove štete.

– Prema prvim saznanjima možemo konstatirati da su već vidljive nove štete. Nadam se da nema stradalih. Sve službe smo uputili po cijelom teritoriju županije utvrditi da, ukoliko imamo stradalih osoba, da odmah zbrinjavaju. A što se tiče novih šteta, to ćemo sutra ujutro ponovno se vratiti, nažalost na početak. Jer ovo je snažan potres od 5,0 u Brijestu Pokupskom nedaleko od Petrinje. Veliki je broj objekata u prvom potresu stradao. Nažalost očekujemo da će ovaj novi potres potencirati nove štete – rekao je Medved za RTL Danas. 

Statičar na terenu u Petrinji Mario Todorić za RTL je pak izjavio da će nakon ovog snažnog udara biti vjerojatno dodatnih oštećenja. “Ponovo je bio snažan udar što će vjerojatno na već oštećenim objektima izazvati dodatna oštećenja”, rekao je.