Jučerašnja presuda zadnji je čavao Haaškog suda u lijes istine i pravde

Izražavajući duboko žaljenje i sućut obitelji Praljak zbog tragičnog događaja na jučerašnjem suđenju u Haaškom sudu, Županijski odbor HDZ BIH Županije Središnja Bosna izrazio je ogorčenost neutemeljenom, nepravednom i sramotnom drugostupanjskom presudom suda u Haagu „Hrvatskoj šestorci“, istaknuvši kako je i ova odluka politička te da kao ni prethodne presude neće doprinijeti pomirenju među narodima unutar BiH.

ŽO HDZ BIH ŽSB odlučno odbacuje kvalifikaciju „udruženog zločinačkog pothvata“ kojom se pokušava optužiti i nametnuti krivnju Republici Hrvatskoj, Hrvatskoj zajednici/republici Herceg Bosni, HVO-u i ostalim institucijama Hrvata u BiH, naglašeno je.

„S prijezirom odbacujemo osudu Haaškog suda. Brojne su zlouporabe o Domovinskom ratu u okviru procesuiranja ratnih zločina na Haaškom kaznenom sudu. To najbolje znaju Hrvati Središnje Bosne nad kojima su počinjeni brojni zločini, a koji još nisu procesuirani. Nećemo dopustiti da bilo kakva, pa ni ova presuda utječe na poziciju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, kao ni na pokušaje falsificiranja povijesti. Gdje nije bilo Hrvatske zajednice Herceg Bosne hrvatski narod je s tih područja protjeran. Također, ne možemo pristati i na bilo kakvo nametanje kolektivne krivnje, tim više ako uzmemo u obzir akte suda prema kojima je definiran isključivo institut individualne odgovornosti. Republika Hrvatska je prijatelj Bosne i Hercegovine, što je nebrojeno puta pokazala i za vrijeme Domovinskog rata, i svako drugo tumačenje nema smisla i zlonamjerno je“, priopćeno je iz ŽO HDZ BIH ŽSB.

U priopćenju se posebno ističe kako je vrlo selektivan pristup kojega je imao Haaški sud ne može doprinijeti unaprjeđenju međunacionalnih odnosa u BiH, jer su brojni primjeri na području čitave BiH, a napose u Središnjoj Bosni, gdje počinitelji i nalogodavci počinjenih ratnih zločina nad Hrvatima nisu procesuirani. Zločini nad Hrvatima u Križančevu Selu, Buhinim Kućama, Zabilju, Bikošama, Čuklama, Miletićima, Bugojnu, Uskoplju, Fojnici, Busovači i brojnim drugim mjestima Središnje Bosne još uvijek su neprocesuirani i tako je Haaški sud i Tužiteljstvo pokazalo selektivnost i vodeći se linijom manjeg otpora doprinijelo stvaranju dodatnih podjela i do temelja urušilo Bosnu i Hercegovinu.

Jučerašnja skandalozna presuda Haaškog suda ne može i ne smije utjecati na buduće političke odnose unutar Bosne i Hercegovine i na poziciju hrvatskog naroda, koji će i dalje biti predvodnik europskog puta BiH, ali i njezinog institucionalnog jačanja.

„Navik on živi ki zgine pošteno! Počivaj u miru generale“, navodi se na koncu priopćenja ŽO HDZ BIH ŽSB.

Prethodni članakVečeras predstava “Prvo pa žensko” GKM-a Vitez
Sljedeći članakUdruga Betanija obilježava Svjetski dan osoba s invaliditetom