Jovanović: Rješenja za PS “Vitezit” ima, ali potrebna nam je pomoć

Nadzorni odbor Poslovnog sustava “Vitezit” u utorak je, 28. siječnja, održao vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrao prethodnu suglasnost Vlade Federacije BiH na imenovanje Miodraga Jovanovića za v.d. direktora ovoga poduzeća.

Kako je potvrdio Muhamed Rebihić, predsjednik NO PS “Vitezit”, Jovanović je imenovan na dva mjeseca, s mogućnošću produljenja.

Informaciju o imenovanju na poziciju v.d. direktora PS „Vitezit” prokomentirao je sinoć i Miodrag Jovanović.

„Prije svega želim kazati da mi smeta, kao i ostalim radnicima to što se ni ova sjednica Nadzornog odbora nije održala u krugu poduzeća, iako je bilo riješeno pitanje sigurnosti. Ja ću ujutro (danas op.a.), zajedno s predstavnicima štrajkačkog odbora, uputiti apel radnicima da započnemo s proizvodnjom, a ukoliko ne prihvate naš apel štrajk će biti nastavljen”, rekao je sinoć Miodrag Jovanović.

Stanje u PS “Vitezit” je alarmantno, svakim danom sve lošije, radnicima nije isplaćeno osam plaća, nije uvezan radni staž, a bez financijske potpore teško je očekivati uspostavljanje početka rada.

“Svakako ćemo tražiti dolazak financijske policije, a uporedo i urgentan sastanak u ministarstvu energetike, gdje ćemo tražiti financijsku potporu za pokretanje ikakve proizvodnje i opstanak firme. U suprotnom, bojim se da je stečaj nemonovan. Ukoliko ne bude spremnosti ministarstva, odnosno Vlade F BiH ne pokaže spremnosti podržati nas financijski, bojim se da će agonija biti produžena, a ja ću se u tom slučaju povući. Ipak, očekujem i podršku Vlade, ali i radnika”, izjavio je Jovanović.

U javnosti se stvorila percepcija kako spasa za PS “Vitezit” nema, međutim Jovanović tvrdi drukčije.

“Rješenja ima. Ukoliko nam se pomogne da se uvežemo u energetski sektor BiH i radimo preko Unis grupe imali bi zagarantiranu nabavku sirovina, proizvodnju, ali i plasman proizvoda. Na taj način bi uveli poduzeće u legalne zakonske tokove, od plaćanja doprinosa svih vrsta do redovne isplate plaća. Netko govori da je broj radnika prevelik, a mi smatramo da je broj radnika mali, ako nam se pomogne da pokrenemo proizvodnju na jednom nivou kakve poduzeće ima instalirane kapacitete”, zaključio je Jovanović.