Još uvijek nema sporazuma o novoj Vladi SBŽ

Nakon sinoćnjeg sastanka. koji je trajao tri i pol sata, predsjednici HDZ BIH, HDZ 1990, SDA i SDP-a Srednjobosanske županije bliže su konačnom dogovoru o uspostavi nove Vlade SBŽ. Ipak, ostala su neriješena još neka pitanja, a kako neslužbeno saznaje Fena, još uvijek nije riješeno kome će pripasti Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta SBŽ. Pored ovoga, ostalo je još nekoliko neriješenih pitanja, o kojima se, nakon sinoćnjeg sastanka, očekuje očitovanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije.

Ukoliko bi Čović i Lagumdžija postigli dogovor o spornim pitanjima već početkom narednog tjedna mogao bi biti imenovan mandatar, a vrlo skoro i nova Vlada Srednjobosanske županije.

„Otvorili smo jako puno pitanja, a ostale su još neke sitnice koje su sporne i nismo ih uspjeli usuglasiti. Uputili smo upite vrhu HDZ-a i SDP-a da se očituju o spornim pitanjima, a kada dobijemo odgovore iz naših središnjica vjerujem kako ćemo vrlo skoro potpisati sporazum o uspostavi vlasti. Dan poslije potpisivanja sporazuma možemo očekivati imenovanje mandatara, a nakon toga, sukladno zakonskoj proceduri, i konstituiranje nove Vlade SBŽ“, izjavila je za Fenu Lidija Bradara predsjednica ŽO HDZ BIH Srednjobosanske županije.

„Ostale su još neke sitnice koje nikako ne možemo usuglasiti. U međuvremenu smo uspostavili i kontakt  s rukovodstvima stranaka te dogovorili da sporna pitanja prenesemo na viši nivo, odnosno na vrhove stranaka. Nakon njihovog očitovanja i eventualnog dogovora mi smo spremni predložiti mandatara te krenuti s procedurom za izbor nove Vlade“, rekao je u izjavi za Fenu Zukan Helez predsjednik ŽO SDP BiH SBŽ.