Još ništa od iste cijene obuke u auto-školama u BiH

Uspostavljanje jedinstvene cijene za polaganje za vozačku dozvolu, kako kažu u auto-školama u BiH, neće se uskoro dogoditi iako oni to traže, ali za razliku od njih, mnogim budućim vozačima, odnosno kandidatima, to i odgovara jer su strahovali da bi time moglo doći do poskupljenja.

“Ranije se mnogo govorilo da će se mijenjati cjenovnik za obuku i polaganje vozačkog, odnosno da bi moglo doći do poskupljenja, tako da sam odlučio sada polagati, prije nego što se to dogodi”, kaže jedan kandidat iz Banja Luke, pišu Nezavisne novine.

Velid Alibašić, direktor i vlasnik auto-škole “Coach” u Sarajevu, kaže kako je priča o jedinstvenoj cijeni za sve auto-škole započela još 2007. godine, te da u Sarajevskoj županiji postoji odluka nadležnog ministarstva o jedinstvenoj cijeni na papiru, ali da svatko svoju cijenu formira i tako se bori na tržištu.

“Nisam pretjerano optimističan da će doći do jedinstvenih cijena, jer je to već politika. Implementacija svega toga traje već 12 godina, da dođe do uređenja tržišta auto-škola”, rekao je Alibašić.

On kaže kako bi jedinstvena cijena trebala doprinijeti tome da se auto-škole natječu u kvaliteti obuke.

“Ako je svugdje ista cijena obuke, onda je pitanje tko će bolje obučavati, a ako postoji razlika u cijeni, uvijek će biti oni koji će poprilično jeftino raditi nauštrb kvaliteta”, pojašnjava Alibašić.

On kaže da bi jedinstvene cijene išle na ruku njegovoj auto-školi, u kojoj je cijena sata 25 KM, koju drži već sedam-osam godina.
Cijena sa svim troškovima polaganja u Sarajevu je od 700 do oko 1.200 KM.

Mile Purić, predsjednik Udruge auto-škola regije Bijeljina, kaže da auto-škole i dalje slobodno formiraju cijene te da se svake godine priča o uspostavljanju jedinstvenih cijena sati, ali da se to još nije dogodilo.

“Svake godine se priča o poskupljenjima, što u stvari i nisu poskupljenja, nego utvrđivanje minimalne cijene. Od 1. veljače 2017. se formira cijena, te to očekujemo i nadamo se da će do toga doći, ali se sve vrti ukrug već tri godine”, rekao je Purić.

Kako kažu u auto-školama, cijene se sad formiraju slobodno pa su i različite – u nekima povoljnije, u nekima skuplje, međutim uspostavljanjem jedinstvenih minimalnih cijena polaganje za B kategoriju bi ukupno iznosilo oko 1.200 KM.

U Ministarstvu prometa i veza BiH kažu da trenutno postupaju u skladu sa sugestijama koje su dane u mišljenju Ministarstva financija i trezora BiH, koje provodi određene analize, nakon čega slijedi upućivanje ove odluke na razmatranje i usvajanje od strane Vijeća ministara BiH.