Jesu li mogući novi potresi u BiH i što uraditi u tom slučaju?

Bosnu i Hercegovinu su u sedam dana pogodila četiri potresa, prvo kod Tomislavgrada, potom kod Stoca, zatim u blizini Tuzle i Čajniča.

Postoji li razlog za brigu i što uraditi u slučaju potresa rekao je profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu Muriz Spahić. “Nema razloga za brigu, niti za strah, normalna je to pojava. Potresi se nikad ne javljaju samo na jednom mjestu, osjećaju se i na drugim područjima izvan epicentra”, kazao je Spahić.

Potres nije moguće predvidjeti u daljnjoj ili bližoj budućnosti, no BiH se nalazi u trusnom području. “Potres kao prirodna pojava se ne može prognozirati. Može se pretpostaviti iz razloga što BiH pripada zoni koja se nalazi u trusnoj magnitudi.

To ne mora značiti da će sutra biti potres ili da će naredni potres biti snažan i razoran”, objasnio je profesor.

“Moramo reći da je BiH u labilnoj zoni i da je ovo sve posljedica nadiranja ili sporog kretanja afričke ploče koja podilazi prema Sredozemnom moru i izdiže Dinaride”, dodao je. 

Stanovnici Tuzle s pravom su zabrinuti jer lokalni potresi poput onog koji se dogodio u subotu prouzročeni su velikim brojem rudnika. “Ti lokalni urušni potresi su ustvari gorski potresi koji se javljaju zbog iskopavanja rudnih bogatstava, tzv. sustav urušavanja. Ti potresi osim na mjestu javljanja nisu toliko problematični kao ovi koji se javljau kao posljedica tektonskih pokreta”, naglasio je Spahić.

Dodao je da su potresi iznenadni i da traju svega do dvadesetak sekundi zbog čega je bespotrebna panika ili pokušaj bježanja: “Narod bježi, a od toga se ne može pobjeći. Ne možemo iz nebodera u Sarajevu početi bježati i pobjeći, možemo samo veći problem napraviti kao što je zakrčenje liftova i požarnih puteva.” U slučajevia potresa, prema riječima profesora potrebno je ostati miran i sakriti se ispod sigurne konstrukcije: “U prvom slučaju treba ostati miran i priseban. Prvo treba graditi objekte koji su otporni na trusove.

Potrebno je sakriti se ispod nosećih greda ili ispod vrata, onih mjesta koji ne bi trebali biti urušavajući.” Kazao je i da 20 minuta do pola sata nakon potresa treba očekivati da će doći do još jednog slabijeg potresa te posebno naglasio da je pravljenje panike najveća glupost.

vecernji.ba