Jesmo li MILENIJALCI, XENIALCI ili …

U svijetu živi 10 generacija. Pogledajmo karakteristike nekih od njih i pronađimo se. 

„ U moje vrijeme sve je bilo drugačije. Mladi su više uvažavali starije, pazili, …“

„Draga bako, vuk me stalno presreće u šumi pa ti se javljam e-mailom. Kolači, cvijeće, voće, vino, aspirin i voltaren su ti u attachmentu. Umjesto puse, šaljem ti jedan selfie. BTW, zašto imaš tako veliki font? „

  • Tiha generacija  (r. 1925.-1945.)
  • ‘Baby Boomer’  (r. 1946.-1964.)
  • Generacija X  (r. 1965.-1979.)
  • Xenijalci – (r. 1975.-1985.)
  • Milenijalci – (r. 1980.-1994.)
  • iGen / Generacija Z – (r. 1995.-2012.)
  • Generacija Alfa  (r. 2013.-2025.)

Tiha generacija

Rođeni u predratno vrijeme ili na samom kraju II. svjetskog rata. Nisu previše istupali i razbacivali se s mišljenjima, iako su držali političku stabilnost s “tihom većinom”. S druge strane, djetinjstvo im je bilo obilježeno strogim odgojem, pa su pripadnici ove generacije kroz život prolazili vrlo oprezno. Posljedice radikalnih ideologija i pomalo represivni režimi vladanja ostavili su trag te su ovi ljudi odrasli vjerujući kako je opasno izraziti svoje mišljenje. Taj period također je bio obilježen siromaštvom.

Baby boomersi

Naziv ove generacije slikovito opisuje trend velikog porasta rađanja djece koji se pojavio završetkom rata. Za Baby boomerse koji su rođeni u prosperitetnom, post-ratnom svijetu često se kaže da su izrazito fokusirani na karijeru i pomalo egocentrični. Stariji pripadnici ove generacije posebice su orijentirani na posao, pravila i tradiciju.

Generacija X

X u nazivu generacije označava ‘stop’ koji se dogodio u natalitetu nakon velikog baby booma koji je prethodio. Prošla generacija je proširila prava i postavila ekonomiju na noge, a to je značilo da se u tržište rada sve masovnije uključuju žene. počeo je drastično rasti broj razvoda, a pripadnici ove generacije po prvi puta su odgojeni gledajući TV. Kao adolescenti, vodili su bogat kulturni život s rastućim subkulturama u popularnoj glazbi poput hip-hopa, metala, grunge i drugih.

Xenijalci

Mnogi analitičari tvrde da danas vlada pravi rat između pripadnika Baby boomers generacije i Milenijalaca, pripadnika generacije Y, koji su rođeni između 80-ih i sredine 90-ih godina prošlog stoljeća. Kronološki gledano, u velikom broju slučajeva roditelji Milenijalaca su zapravo pripadnici Baby boomers generacije, pa po principu “ne pada jabuka daleko od stabla” možda nije čudno da se i Milenijalci često opisuju kao egocentrična i narcisoidna generacija.

Milenijalci

S obzirom na to da je ova generacija odrasla uz pametne telefone i društvene mreže, oni su naviknuti na bezuvjetnu dostupnost i transparentnost informacija. Kako im je sve što žele saznati jedan klik miša dalje, vole misliti kako o svima i o svemu znaju sve. Iako rođeni u vrijeme kada je internet tek bio u svojim povojima, ova je generacija iskoristila sve blagodati interneta koje ono sa sobom nosi. Facebook, Instagram, Twitter. Milenijalci znaju sve o njima jer to je način na koji oni komuniciraju, rade i na kraju, žive. 

iGen / Generacija Z 

Prva  generacija 21. stoljeća. U odnosu na prethodne generacije, oni su djeca tehnologije, kojima je nepoznat svijet bez interneta. Oni žele sve brzo i traže prečace jer za postizanje ciljeva na konvencionalan način nemaju vremena. Ne zamaraju se nepotrebnim podacima, odbacuju tradicionalni način razmišljanja. Za njih vrijedi pravilo: što niste stavili na mrežu, nije se dogodilo. Dok su im roditelji generacije X (rođeni od 1965. do 1980.) savladavali prva osobna računala, oni žongliraju mobilnim uređajima istodobno razgovarajući s roditeljima, tekstirajući s prijateljima, a između snapchataju.

Generacija Alfa

Prva su generacija u potpunosti rođena u 21. Stoljeću, te su oni su djeca milenijalaca. Generacija Alpha koristi pametne telefone i tablete kao nešto sasvim prirodno.  Android i ostale aplikacije nešto su bez čega oni ne mogu zamisliti svoj život. Ne plaše se nove tehnologije ili dodirivanja gumba kako bi naučili što ti gumbi rade. Generacija Alfa uči iskušavajući nove stvari, a odrasta uz glasove kao što su Siri, Alexa i Google Assistenta u njihovim domovima i na mobitelima. Generacija Alfa imat će koristi od napretka u tehnologiji i na području obrazovanja