Jesen Viteza uspješna, cilj je ostati u ligi

Viteški premijerligaš završio je produženu jesensku sezonu na mjestu iznad „crvene linije“, na 10. mjestu prvenstvene ljestvice, s 23 osvojena boda, što je rezultat koji, trenutno, zadovoljava ambicije kluba i otvara lijepe i realne perspektive za proljetni nastavak sezone. To je rečeno i na organiziranom druženju u viteškom restoranu „La punt“, a što je bio i službeni završetak sezone za nogometaše i struku, a za jedan broj igrača i definitivan razlaz s Klubom.

To su, uz ranije sporazumne raskide ugovora s Jasminom Smrikom i Nusmirom Fajićem, Marko Basara, Vedran Vidović, Toni Pezo, Sanel Alić i Vedran Kantar, koji nisu opravdali  očekivanja struke niti rukovodstva Kluba. Ocijenjeno je da se s njima u proljeće neće moći ostvariti zacrtani cilj – ostanak u elitnom društvu bosanskohercegovačkog nogometa. Odlučeno je, također, da trojica mladih, vrlo talentiranih igrača, koji u teškoj borbi za ostanak u ligi, ne bi mogli dobiti potrebnu minutažu, nužnu za njihov nogometni razvoj i napredak. To su Josip Grebenar, Dragan Jurčević i Marin Matković koji će proljeće provesti na posudbi, u sredinama gdje će imati priliku igrati.

O tomu, o završetku jesenske sezone, o igračkom kadru i pripremama koje slijede za nastavak proljetne sezone, razgovarali smo sa šefom stručnog stožera Viteza, Brankom Karačićem, uglednim trenerom koji je, nema dvojbe, mnogo što u Klubu, kada je stručni rad u pitanju, postavio na nove, čvršće nogometne noge.

Odmah na početku razgovora Karačić je kazao kako je u Vitez došao nakon tri odigrana kola i tri uzastopna poraza Viteza.

„Detaljno sam se informirao o Vitezu, o igračkom kadru, organiziranosti kluba, o ambicijama,  o rukovodećim ljudima – Slavenu Gariću i Vlatku Kafadaru. Otvoreno smo i razgovarali, dotadašnje spoznaje o njima kroz razgovore sam si i potvrdio, uvjerio sam se da ću imati posla s ozbiljnim i odgovornim ljudima, koji vole svoj grad i svoj klub, koji imaju  i drže do date riječi, do dogovorenog. I vrlo brzo sam odlučio doći  u Vitez, preuzeti Klub i zajedno s njima pokušati ostvariti ono zbog čega su me ti ljudi i zvali i zbog čega sam, uostalom, i došao  u Vitez. A da nisam vjerovao, da i sada u to ne vjerujem, ja tu, u Vitezu, uopće i ne bi bio“, istaknuo je Karačić, naglašavajući kako nijednog trenutka nije pokajao zbog prihvaćanja vođenja NK Viteza u vrlo zahtjevnoj nogometnoj sezoni, kada će, zbog smanjenja broja klubova u Premijer ligi u ovoj  sezoni 6 klubova preseliti i niži rang natjecanja.

„Već u  prvoj utakmici koju sam vodio skupa sa svojim suradnicima, Ivicom Bonićem i Jasminom Džidićem, u četvrtom prvenstvenom kolu, više sretno nego dobrom i kvalitetnom igrom, pobijedili smo Velež u Mostaru i kotač  se, tako bi rekao, pokrenuo u pozitivnom smjeru. Istina, i dalje nije sve išlo kako treba, bilo je dobrih ali i loših igara, dobrih i loših rezultata. Međutim, ima li se u vidu vrlo loš ulazak u  sezonu, neuigranost i nekompletnost momčadi, rezultati na kraju jesenske sezone su vrlo solidni, dobri, moglo bi se reći. Jer, s 23 osvojena boda imamo dobre temelje na kojima ćemo, nakon dobrih priprema i, vjerujem, ojačanog igračkog kadra, graditi ostanak u Premijer ligi što je, temeljni cilj našega Kluba“, jasan je bio uvijek korektni i otvoreni Branko Karačić, naglasivši kako vjeruje u pobjednički proljetni start protiv Veleža u Vitezu i „odlučan korak ka zacrtanom cilju“. Od Veleža, do Veleža, rekli bismo..

„Znamo mi što nas čeka kada svaka utakmica znači „biti ili ne biti“, ali vjerujem kako sve zamke i prepreke koje nas čekaju, možemo i hoćemo savladati i izboriti ostanak u Premijer ligi. Jasno je, nastavio je Karačić, da za igrače s kojim smo se na lijepi ljudski način rastali, moramo naći zamjene koje će biti na višoj razini kvalitete i mogućnosti potrebnih za bespoštednu borbu koja nas u proljeće čeka. Tražimo, tu nema nikakvih tajni, centralnog braniča, špicu, dva krilna igrača i desnog beka. E, sada je pitanje što ćemo od ovih želja, potreba i naših traženja i realizirati? Ostavimo mi to za prijelazni rok! Istina, imamo mi svoje „pikove“, odavno ih pratimo, snimamo, vodili smo i vodimo i određene razgovore, no za sada o imenima, iz razumljivih razloga, ne možemo razgovarati“, kazao je Karačić ističući kako je upitan ostanak Borislava Pilipovića, koji je „vrlo bitan član naše momčadi na terenu i u svlačionici“. „Riječ je o njegovim obiteljskim problemima, bolje je reći o obiteljskim planovima. Mi ćemo sve poduzeti kako bismo ga zadržali kod nas, a što će na kraju biti, uistinu mi je teško reći ili predvidjeti“, kazao je Karačić.

Od šefa Karačića smo saznali da će pripreme Viteza za proljetnu sezonu početi 12. ili 13. siječnja, dvadesetak dana će trenirati kod kuće u Vitezu, bez obzira na vremenske uvjete, a početkom veljače će otputovati u toplije krajeve, najvjerojatnije u Međugorje ili u Istru. U vrijeme priprema planirano je odigrati 8 – 10 pripremnih utakmica, a Karačić se nada s ojačanim i kompletiranim sastavom sposobnim ostvariti zacrtani cilj – ostanak u Premijer ligi.

  1. VITEZ 18   7   2   9    17:28    23.

S T A S T I T I K A

BILANCA

DOMAĆIN  9  4  2  3   10 :  7    14
GOST         9  3  0  6     7 : 21    9
UKUPNO   18  7  2  9   17 : 28   23

REZULTATI:

Radnik – Vitez 1:0, Široki Brijeg  – Vitez 5:1,  Vitez – Željezničar 0:1, Velež – Vitez  0:1, Vitez – Mladost 1:1, Sloboda Vitez 2:1, Vitez – Olimpik 1:2, Drina Vitez 0:2, Vitez – Travnik 2:0, Sarajevo – Vitez 4:0, Vitez – Zrinjski 1:0 , Čelik – Vitez 6:1, Vitez – Rudar 3:1, Slavija – Vitez 0:1, Vitez – Borac 1:0, Vitez – Radnik 0:1, Vitez – Široki Brijeg 1:1, Željezničar – Vitez 3:0.

TRENERI

Valentin Plavčić.  2   0   0   2      1 :   6
Ivica Bonić           1   0   0   1      0 :   1
Branko Karačić   15  7   2   6     16 : 21

NASTUPI

18 (1551)   Tony  Livančić
16 (1440)   Hrvoje Barišić
16 (1410)   Milan Muminović
15 (1260)   Marko Jevtić
17 (1248)   Borislav Pilipović
15 (1055)   Jozo Šantić
15 (1028)   Velibor Đurić
12 (  902)   Armin Kapetan
10 (  900)   Ivan Tirić
15 ( 860)  Vedran Kantar
13 ( 842)  Aleksander Anastasov
13 ( 774)  Marko Basara
9 ( 755)  Elvis Sadiković
12 ( 722)  Goran Jurić
8 ( 720)  Aleksandar Živković
9 ( 667) Toni Pezo
8 ( 399) Sabahudin Jusufbašić
6 ( 355)  Sasnel Alić
4 ( 244)  Jasmin Smriko
5 ( 203)  Vedran Vidović
6 ( 202)  Nusmir Fajić
3 ( 74)  Ivan Stanić
1 ( 45)  Dragan Jurčević
3 ( 43)  Josip Grebenar

ŽUTI KARTONI:

6 Barišić
4 Muminović
3 Jevtić, Šantić, Fajić
2 Đurić, Kapetan, Kantar, Anastasov, Jurić
1 Basara, Grebenar, Sadiković, Stanić, Alić, Pilipović, Vidović

CRVENI KARTONI:  Jevtić, Fajić i Barišić

STRIJELCI:

4  Velibor Đurić
3 Armin Kapetan
2 Borislav Pilipović
1 Jusufbašić, Muminović,  Fajić,  Jevtić, Basara, Anastasov, Kantar
1 Čomor (auto gol)

IGRAČ  JESENI: Milan Muminović

Iako je jesen za NK Vitez nekoliko igrača odigralo vrlo dobro, uspješno. što je i razlog za dilemu komu od njih dodijeliti epitet igrača jeseni. No, mi smo  se odlučili za Milana Muminovića, zadnjeg veznog, iskusnog i vrijednog nogometaša, mirnog i u svakoj prilici odmjerenog, koji je ljetos iz Zrinjskog stigao u Vitez. S ovakvim odabirom složili su se i u stručnom stožeru Viteza, jer Muminović je bio konstanta, profesionalac „od glave do pete“, na treninzima, na utakmicama, u svlačionici i izvan terena. Sebe, ni igrom ni ponašanjem, nikada ne stavlja u prvi plan, momčad i rezultati njemu su uvijek u prvom planu, a igra Viteza s Muminovićem i bez njega je velika razlika. Radišan je, pun ga je teren, majstorski zaustavlja protivničke napade, oduzima im lopte, a precizno i pravovremeno upošljava svoje napadače. U Vitezu se zna reći: „Samo dragi Bog (i Muminovićevi nesporazumi s rukovodstvom Zrinjskog op.a.) nam je poslao ovakvog igrača“, možda i najboljeg poslijeratnog koji je sa strane došao u Vitez.

No, treba reći da mu je uz bok ove jeseni bio svestrani i vrijedni pozitivac na terenu, u svlačionici i izvan terena, Borislav Pilipović.

Livančić jedini koji je odigrao sve utakmice

Jedini igrač koji je  u produženoj jesenskoj sezoni igrao na svim utakmicama i imao najveću minutažu, je donedavni mladi reprezentativac (U – 21) BiH, Tony Livančić.

Odigrao je Livančić vrlo dobro cijelu jesen, Karačić ga je, uglavnom, silom prilika, koristio na mjestu lijevoga beka, a on je trenerove zahtjeve i povjerenje u potpunosti opravdao, iako je po vokaciji  bočni napadač.

Vrlo dobro jesen je odigrao i vezist Jozo Šantić (22) i za ovom dvojicom mladića iz viteške nogometne škole, vlada interes daleko poznatijih i bogatijih klubova iz BiH i iz inozemstva, prije svega iz Hrvatske. I dok u NK Vitezu vode akciju traženja odgovarajućih pojačanja,  mora se ozbiljno voditi računa da već u ovoj stanci Livančić ili Šantić ne „odlepršaju iz rodnoga jata“.

Hrvoje Barišić sa šest žutih i s jednim crvenim kartonom

Jedan od najbolji igrača Viteza ove jeseni svakako je stasiti Hrvoje Barišić, svojevremeno mladi reprezentativac Hrvatske. A zašto Barišić nije bio u konkurenciji za igrača jeseni, za to je sam kriv. Naime, često, nesmotreno i nepotrebno čini prekršaje, „zarađuje“ žute kartone, zbog čega je i pauzirao dvije utakmice. Na žalost i njega i stručnog stožera, u zadnjem jesenskom kolu protiv Željezničara u Sarajevu, zaradio je crveni karton i u prva tri proljetna kola na njega stručni stožer ne može računati. A imajući u vidu njegovu kvalitetu, bit će to za Vitežane veliki hendikep.