Jednoglasna podrška za novi grb općine

altOpćinsko vijeće Travnik na jučerašnjoj sjednici jednoglasno je prihvatilo Odluku o grbu i zastavi općine. Tako je Travnik nakon dugo godina napokon dobio Dan općine, te obilježja koja su prihvatili svi vijećnici i sve političke opcije u OV Travnik.

Općinski načelnik Admir Hadžiemrić i predsjedavajući OV Niko Grganović ranije su istakli kako je ponuđeno rješenje kompromisno.

– Evo, napokon, imamo i grb i zastavu i Dan općine i priliku da ta obilježja iskoristimo i da u narednim godinama dodijelimo i priznanja i nagrade – kazao je u kratkom obraćanju načelnik Hadžiemrić, čestitajući vijećnicima na usvojenoj odluci.

Prošle godine Općinsko vijeće Travnik donijelo je odluku prema kojoj je 21. ožujak Dan općine Travnik, pa tako prvi puta nakon pune 22 godine Travnik obilježava svoj dan.

Sva ranije ponuđena rješenja koja su imala veze sa određenim historijskim datumima su odbijena jer su smetala jednom od naroda. Raniji dan općine koji se obilježavao godinama, 22. listopad, na dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu, godinama se nije obilježavao jer nije bio prihvatljiv za dvije vladajuće opcije u gradu SDA i HDZ.

Manifestacije u povodu novog dana općine trajat će pet dana kako u samom gradu tako i u svim većim naseljima. U aktivnosti su uključene sve kulturne, javne i zdravstvene institucije, te pojedini sportski kolektivi, kao i udruženja građana i nevladine organizacije.

DA / HB.org