Javna tribina u Ključu: „SVI MOŽEMO NEKOME SPASITI ŽIVOT“

Donorska mreža u BiH i Udruženje/Udruga  dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH nastavlja sa  kampanjom i pričom o važnosti donacije i transplantacije organa a sve u cilju razbijanja tabua i podizanju svijesti kod građana naše zemlje o ovoj životno važnoj temi.

Tako će u četvrtak 08.07. u restoranu „Ključ“ u Ključu uz potporu Asocijacije „XY“ i Udruženja Hroničnih bubrežnih bolesnika Unsko –Sanskog kantona održati javnu tribinu na temu darivanja i presađivanja organa, te prvenciji i bolesti unutarnjih organa i načinu liječenja.

Ova tribina je planirana još prije više od dvije godine zbog objektivnih razloga a posebno zbog kovid pandemije ova tribina je prolongirana za bolja i sigurnija vremena.

Ovom objavom želimo da upozorimo/ upoznamo sve medije da će se uskoro napuniti 18 mjeseci kako se u BiH nije uradila niti jedna transplantacija što se nije dogodilo još od ratnih vremena.

Kao Udruga pokušali smo sve da se transplantacije pokrenu, međutim, naši napori su ostali neprepoznati. Transplantacija još uvije nema a pacijenti umiru i pored živih donora.

Sve vas pozivamo na ovu javnu tribinu, kao i građane Ključa i USK kako bi zajedno pomogli da se promijeni svijest građana  vezan za darivanje organa, u pozitivnom smislu.

20 Puta je veća šansa da ćemo biti u situaciji da će nam zatrebati organ za transplantaciju nego da ćemo biti donor. To je jako važna činjenica i niko ne treba bježati od ove priče.

Upravni odbor Udruženja/Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH