Javite policiji ako uočite novčanice od 100 KM serijskog broja A9081919

Službenici policije iz više policijskih uprava proveli su uspješnu akciju tijekom koje su lišili slobode više osoba osumnjičenih da su u opticaj stavljali krivotvorene novčanice konvertibilnih maraka, priopćeno je iz MUP-a Srednjobosanske županije.

Naime, 27. listopada oko 13:40 sati policijskoj ophodnji PS Donji Vakuf obratili su građani i prijavili dvije nepoznate muške osobe koje su u opticaj pokušale staviti novčanicu od 100 KM, za koju su posumnjali da je krivotvorena. Prema opisu osoba, policijska ophodnja u užem gradskom području pronašla je D.M. (1986), A.A. (1981) E.Z. (1975), svi iz Viteza. Prilikom pregleda navedenih osoba pronađeno je ukupno 6 novčanica u apoenu od 100 KM, za koje se sumnja da su krivotvorene, te su osobe lišene slobode. Tijekom kriminalističke obrade došlo se do saznanja da bi se u vezu s ovim kaznenim djelom mogla dovesti i osoba A.S. rođen 1980.godine iz Zenice.

O svemu je obaviješten dežurni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koji je pribavio naredbu Suda BiH za pretres stana navedenih osoba. Pretresom je kod osobe D.M. pronađena još 21 novčanica od 50 KM, dok se uz pomoć službenika MUP-a Zeničko-dobojske županije u pretresu stana osobe A.S. iz Zenice pronašlo nekoliko pocijepanih novčanica u apoenima od 20 i 50 KM, za koje se sumnja da su krivotvorene, te je oduzet računar osumnjičenog radi vještačenja.

Pretresom njegovog vozila, pronađenog u Vitezu, službenici PU Travnik pronašli su još 10 novčanica od 100 KM, za koje se sumnja da se radi o krivotvorenim novčanicama.

Službenici policije su tijekom ove akcije došli do saznanja da su krivotvorene novčanice istog serijskog broja u proteklih nekoliko dana stavljene u opticaj i na području Novog Travnika, Viteza i Busovače, a radi se o novčanicama od 100 KM istog serijskog broja – A9081919, te se mole građani da ako uoče novčanice s tim serijskim brojem obavijeste najbližu policijsku stanicu.

Protiv osumnjičenih će biti podneseno izvješće Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine zbog kaznenog djela krivotvorenja novca, nakon što službenici kriminalističke policije iz PU Jajce, Travnik i Kiseljak kompletiraju predmet, navodi isti izvor.