JARDOL: Blagoslovljena kapela na groblju sv. Marka, a svetom misom obilježen blagdan svetih Joakima i Ane

Svetom misom zahvalnicom u nedjelju je u viteškom naselju Jardol obilježen blagdan svetih Joakima i Ane. Prije svete mise održan je i blagoslov kapele na novom groblju sv. Marka u Jardolu.

Sveta misa je slavljena uz spomen-obilježje poginulim Jardoljanima u Domovinskom ratu, uz nazočnost velikog broja mještana ali i vjernika s drugim krajeva općine Vitez. Misu je predvodio viteški župnik, fra Velimir Bavrka.

“Mi svoju djecu često nismo odgajali za život, nego za uživanje. Oni koji su u trci za uživanjem, ne mogu i neće puno napraviti. Samo ljudi koji su spremni na žrtvu, koji su spremni nositi svoj križ, će nešto napraviti. Ranije su svi pjevali, usprkos siromaštvu. Pitam se gdje je danas nestala radost među mladima? Onaj tko se nije naučio žrtvovati, taj se ne zna ni radovati. Samo onaj tko je spreman iz ljubavi žrtvovati se za drugoga, taj nosi radost. Evo matrice i za svećenika, i za političara, za gospodarstvenika, za profesora, za sve. To je ta matrica, ako nisi spreman za žrvu, ne možeš ti ništa. Druga poruka na današnji dan je da zahvalimo za svoje majke i očeve, bake i djedove, za one iz naše povijesti, vjerujući kako su oni najveća dragocjenost i životna snaga naše povijesti. Oni su vjerovali da su djeca najveći Božji blagoslov i bogatstvo naroda. I, na koncu, treća poruka…ovo izgovaram za sve vas koji nemate priliku to kazati. Braćo i sestre, mora se u Vitezu uvijek čuti prvo kršćanski glas. Naš Vitez i naša Bosna su uvijek bili kolijevka gdje se čuvaju vrijednosti. To nam govore svi elaborati gdje se govori o domoljublju i našim korijenima, i ne smijemo pokleknuti. Čuvajte to. Mi imamo put, mi imamo nadu, to je Isus Krist”, kazao je u nadahnutoj propovijedi fra Velimir Bavrka.

Proslava Sv Ane (Misno slavlje na spomen obilježju u Jardolu 26.07.2020.)

Posted by Alojz Mlakić Vitez on Nedjelja, 26. July 2020.

Naime, od 1993. godine sveta Ana se u Jardolu slavi kao zaštitnica sela jer na ovaj blagdan, te godine, branitelji su, bez gubitaka, obranili Jardol od žestokih napada daleko brojnijih muslimanskih snaga. Neprijatelj je pretrpio težak poraz, a hrabrost uglavnom mještana, želja za obranom svoje rodne grude, svog doma i svoje obitelji, i uz zaštitu, uvjereni su, sv. Ane, uspjeli su u tim nakanama..

Vrijedno je naglasiti da je upravo Jardol i prvo sjedište viteške župe osnovane u svibnju 1861. godine, a u povodu obilježavanja 150. godišnjice župe u tom naselju izgrađen je spomen-zvonik, neposredno uz spomen obilježje poginulim mještanima u Domovinskom ratu.

Prethodni članakU lipnju rast industrijske proizvodnje od 2,9 posto u odnosu na svibanj
Sljedeći članakRK Nova Bila uspješno implementirao ReLOaD projekt „Rukomet za sve – Igraj rukomet, živi sport(ski)“