Jak potres pogodio Zagreb, petnaestogodišnje dijete u teškom stanju

Dva snažna potresa zatresla su jutros Zagreb, a građani su nažalost već počeli zbrajati štetu zbog nastalih oštećenja.

Snažno podrhtavanje probudilo je jutros Zagrepčane i šire zagrebačko područje. Potres magnitute 5,3 stupnja po Europskoj agenciji se osjetio i u dijelu Hrvatske i u Sloveniji. U 7 sati osjetio se i još jedan potres koji je opet zatresao zgrade, a oko 7:42 došlo je i do trećeg jačeg potresa nakon niza lakših podrhtavanja.

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić kazao je da se ne ulazi u kuće i u stanove. Predviđa se drugi udar. Civilna zaštita pomaže ljudima na terenu. Epicentar prvig potresa u 6.24 sati je bio 7 kilometara sjeverno od Zagreba na dubini od 10 kilometara. Podrhtavanje se osjetilo i u Velikoj Gorici, Karlovcu, Varaždinu, Međimurju, Križevcima…

Po centru Zagrebu je više oštećenja na zgradama, cigle su padale po automobila, a mnogi građani nam javljaju o popucanim staklima, razbacanim policama i stvarima… Građani javaljaju da su im se tresle zgrade, a podrhtavanje je potrajalo 10-tak sekundi.

U istočnim predgrađima nakon potresa osjetilo se još nekoliko manjih podrhtavanja. “Jako, jako snažan u Zagrebu. Izbacio me iz kreveta. Iduće podrhtavanej bilo lakše, ali neugodno”, “Jako je zatreslo i bilo jako glasno. Moja zgrada je cijela popucala”, “Zgrada se njihala. Užas” – samo su neki od komentara preplašenih građana od kojih je većina u strahu izašla na ulice.

A znatna šteta nastala je i na najvećoj hrvatskoj sakralnoj građevini i jednom od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine – Zagrebačkoj katedrali. S južnog tornja otpao je vrh na kojemu se nalazi križ, a čini se da je on oštetio krov Nadbiskupskog dvora, koji je, kako se sada čini, pretrpio još veću štetu nego sama katedrala.

“Nadbiskupski dvor jako je oštećen, a u katedralu još ne smijemo. Čekamo inženjere da dođu. Sve je razbacano na sve strane. U velikom smo šoku”, rekao nam je rektor Zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić.

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava prva je i najznačajnija gotička građevina Hrvatske te ujedno najmonumentalnija gotička sakralna građevina jugoistočno od Alpa.

Šteta je nakon potresa nastala i u zagrebačkim bolnicama. Među jače pogođenima je KBC Rebro, kao i bolnica u Petrovoj. Pacijenti su, među kojima i brojne porodilje, kao i osoblje, na ulicama.

Petnaestogodišnje dijete teško je ozlijeđeno u Zagrebu.  – Dobili smo dojavu o urušavanju zgrade u Đorđićevoj 13. Ekipa hitne pomoći je izašla na teren i našla teško ozlijeđeno dijete rekao je Žarko Rašić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu.

Dijete od 15 godina prevezeno je u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj. Provedena je reanimacija i liječnici se bore za njegov život.

– Napravljena je reanimacija. U ovom času provodi se CT, dijete je vrlo kritično, ali još radimo mjere i činimo sve što možemo, javili su iz Klaićeve za N1.