Jajce: Prekinuta konstituirajuća sjednica OV mogla bi se nastaviti u petak

Prekinuta konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Jajce trebala bi biti nastavljena u petak. Ista sjednica prošloga je tjedna prekinuta jer bošnjački predstavnici su apsolutističkim stavovima pokušali preuzeti sve važne dužnosti u Jajcu iako su hrvatske stranke osvojile najviše mandata za Općinsko vijeće, piše Večernji list BiH.

Zakazan je nastavak sjednice, a da uopće nije bilo razgovora na koji način će općina funkcionirati iduće četiri godine i kako će biti podijeljene najvažnije dužnosti u općinskoj administraciji. Mi već danima čekamo poziv od SDA na sastanak, ali se ništa ne događa. Ako se do srijede ne održe pregovori, mogu reći kako hrvatski vijećnici neće doći na sjednicu jer idemo u Mostar odati počast 2. gardijskoj brigadi i ljudima koji su oslobodili ovaj grad“, rekao je Ivo Šimunović, kandidat koalicije hrvatskih stranaka, koji je dobio najviše glasova na nedavnim lokalnim izborima u Jajcu.

Dodao je kako priča oko konstituiranja vlasti u Jajcu nije više vezana samo uz ovu općinu, nego se pokušava staviti u paket s drugim općinama u Srednjobosanskoj županiji. „Mi smo posljednji put sazvali sastanak oko Jajca i sada je, prema nepisanom pravilu, red na SDA povući potez. Svima je jasno kako ćemo u končanici morati sjesti za stol i pregovarati, ali ovaj put sigurno to neće biti na štetu Hrvata, što je bio slučaj u prethodnim godinama“, zaključio je Šimunović.

Koalicija hrvatskih stranaka predvođena HDZ-om BiH osvojila je najveći broj mandata za Općinsko vijeće Jajce. To je velika promjena u odnosu na prethodne godine kada su hrvatske stranke bile razjedinjene. Hrvatski politički predstavnici u Jajcu naučili su lekciju iz ranijih pogrešaka, pomirili određene nesuglasice i polučili najbolji rezultat na izborima. Ipak, bošnjačka strana pokušava uspostaviti vlast kao da se ništa nije promijenilo i uopće ne cijeni izbornu volju Hrvata u ovoj općini. Hrvatski predstavnici poručuju kako se izborni rezultat mora priznati te kako se vlast mora uspostaviti sukladno izbornim rezultatima. Očito to pojedincima iz bošnjačkih stranaka još uvijek nije jasno. Zbog toga još uvijek nema dogovora o konstituiranju vlasti u Jajcu.

ap|artinfo.ba

Prethodni članakNovi Travnik: Alić nesposoban za praćenje sudskog postupka
Sljedeći članakI oni su se odselili…