Jajce oplakuje Zoranu, Nikolinu i Luciju

Tragedija koja se dogodila u Rakitju, blizu Samobora, kada je ugljični monoksid ugušio 37 – godišnju Zoranu Herceg, rođenu Čavar, te njenu kći Nikolinu (11) i nećakinju Luciju Čavar (8) potresla je ne samo Hrvatsku, već i BiH. Naime, Zorana Čavar podrijetlom je iz Jajca, a živjela je u kući Joze Čavara, koji je također rodom iz ovog srednjobosanskog grada, do sedamdesetih godina radio je u Jajcu i Šipovu kao RTV mehaničar. Sedamdesetih godina obitelj Čavar preselila se u Futog i tamo napravila kuću, a tijekom Domovinskog rata u RH.

Kuću u Futogu zamijenili su za kuću u Rakitju sa poznatim kuharom Stevom Karapandžom. Pokojna Zorana sa djecom boravila je prošlog ljeta u Jajcu, a svake godine, kao i obitelj Čavar, dolazila je u Podmilačje na blagdana proslavu sv. Ive – kaže nam, vidno potresen, Branko Čavar, bivši načelnik Općine Jajce, bratić Joze Čavara.
– Nazvao sam Jozu da mu čestitam Novu godinu, a on mi je priopćio tužnu vijest, kazao je Branko.

Viktorija Seki, susjeda tetke preminule Zorane, poznaje cijelu obitelj jer je i u rodbinskim vezama snjima, i o njima govori sve najbolje, ne krijući tugu.

Pamtit će ih zauvijek

Danas su skoro sve kuće mnogobrojne obitelji Čavar bile napuštene, jer ih je većina otišla na sprovod.

Crna zastava vijori se na Osnovnoj školi Rakitje. Dvije školske klupe ostale su prazne. Prekrasnih djevojčica, zemaljskih anđela, kako ih opisuju oni koji su ih poznavali, više nema. Nikolina Herceg pohađala je četvrti razred, njezina sestrična Lucija Čavar bila je prvašić. Ugušile su se u tijekom požara koji je u novogodišnjoj noći zahvatio podrumski stan u Školskoj ulici na broju 9 u malom mjestu pored Samobora.

– U razredima je ostala praznina, ali ne i u našim srcima. Zauvijek ćemo ih pamtiti. I dalje ne možemo vjerovati da se to stvarno dogodilo, čekamo da netko dođe i kaže nam da smo sve samo sanjali. Zadnji put kad smo ih vidjeli zaželjeli smo si sve najbolje za Novu godinu, a ona je počela na najgori mogući način – rekla je jučer Anica Magdalenić, ravnateljica Osnovne škole Sveta Nedelja kojoj pripada škola u Rakitju nakon stravične tragedije koja je dvije obitelji zavila u crninu, a tko zna koliko još ljudi koji u tugu.

A bili su, nastavlja Magdalenić, predivna djeca.
– Pristojna, fino odgojena, marljiva i dobra. Još uvijek ne možemo doći sebi – rekla je Anica Magdalenić, koja se jučer u ranim poslijepodnevnim satima sa razrednicama preminulih djevojčica i još nekolicinom djelatnika škole uputila prema obitelj Čavar kako bi izrazili saučešće i potporu obitelji. A na njihovim adresama u Školskoj ulici tuga i jad.

Brojna obitelj koja se okupila, razumljivo, nije željela razgovarati s novinarima. Jedna rođakinja Čavarevih zapalila je lampaše ispred kuće i odmah se povukla među rodbinu. Majka i otac, odnosno baka i djed Čavar, koji žive u istoj obiteljskoj kući u kojoj se dogodila tragedija, ali na katu, u nedjelju su otpušteni iz bolnice gdje su završili uslijed šoka.

Kod kuće je stigao i 15-godišnji dječak, također učenik osnovne škole u Svetoj Nedelji, koji je pronašao tijela svoje majke, sestre i sestrične kada se vraćao s novogodišnjeg tuluma.

I njemu je pružena liječnička pomoć nakon teške traume. Djelatnici škola će pak, učiniti sve što je u njihovoj moći da mu pomognu prebroditi najteže dane.

Ugljični monoksid

Prema izvješću zagrebačke policije Zorani Čavar (37), njezinoj jedanaestogodišnjoj kćeri Nikolini i osmogodišnjoj Luciji Čavar presudile su upaljene svijeće koje su ostale zapaljene u dnevnom boravku podrumskog sata između 3.30 sati i 6.45 sati na Novu godinu. Vatra se proširila na stolce, zatim tapete u stanu da bi se na kraju požar sam ugasio, ali nažalost ugljični monoksid učinio je svoje. Tijela su prevezena na Zavod za sudsku medicinu.

VL / HB.org

Prethodni članakU županijskoj bolnici Dr. fra Mato Nikolić rođene prve bebe u Novoj godini
Sljedeći članakFIS, Tuborg i Somersby superbrendovi u BiH za 2011. godinu