Jajce: Javna poduzeća prepreka uspostavi vlasti?

Zadnji, od ukupno tri sastanka pokazao neslaganje dva bloka oko osnovnih pretpostavki za uspostavljanje stabilne i funkcionalne vlasti unutar Općinskog vijeća Jajce.

Iako će uskoro proteći preporučeni rok od 30 dana za konstituiranje novog saziva općinskog vijeća Jajce, još uvijek nema naznaka o postizanju političkog dogovora o međusobnoj suradnji oko formiranja vlasti između stranaka okupljenih u savezu Zajedno za bolje sutra u Jajcu (HDZ BiH, HDZ 1990 i HKDU) na jednoj, i koalicije SDA-SBiH-SBB na drugoj strani.

Piše: Blaženka Vojnović, Dnevnik.ba

Zadnji, od ukupno tri sastanka pokazao neslaganje dva bloka oko osnovnih pretpostavki za uspostavljanje stabilne i funkcionalne vlasti unutar Općinskog vijeća Jajce.

Kako je za Dnevnik.ba rekao predsjednik OO HDZ-a BiH i izabrani vijećnik Ivo Šimunović, problem se pojavio već na prvom sastanku, održanom prije desetak dana, gdje su predstavnici stranaka okupljenih oko SDA i starog/novog načelnika Edina Hozana insistirali na dobivanju pozicije zamjenika predsjedatelja Općinskog vijeća Jajce, a čemu bi prethodila izmjena Poslovnika OV Jajce kako bi se takav postupak stavio u zakonske okvire, od čega se sinoć ipak odustalo.

„Člankom 22. Poslovnika je propisano kako predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ne mogu biti iz konstitutivnog naroda iz kojeg je izabran općinski načelnik i ovo nije stvar o kojoj želimo razgovarati. Stječe se dojam da se namjerno zateže na pitanjima koja im nisu bitna, kako bi se svako odustajanje predstavilo kao veliki ustupak i kompromis. Osjećamo obvezu i odgovornost prema svim građanima Jajca i istinski želimo da se što prije pronađe model kojim ćemo svi skupa biti zadovoljni, međutim, nećemo pristajati na ucjene, pogotovo što sam stekao dojam da SDA traži rezervnu varijantu kako bi formirao vlast bez HDZ-a“, rekao je Šimunović.

Općinsko vijeće Jajce broji 25 vijećnika i sve odluke, izuzev izmjena Statuta, se donose natpolovičnom većinom. Na proteklim izborima, savez Zajedno za bolje sutra u Jajcu je osvojila 11 mandata, dok je SDA osvojio 9 mandata. Dva mandata pripala su SBB-u, a po jedan mandat su osvojile SBiH, SDP BiH i Koalicija za Jajce (HNS BiH i HSP). Smatrajući kako se HDZ BiH skupa sa HDZ 1990. i HKDU s razlogom može smatrati izbornim pobjednikom s obzirom na broj vijećnika, Šimunović je naglasio kako „na stranicama SIP-a postoje rezultati izbora i jasno se vidi koji su to politički subjekti osvojili najveći broj mandata“:

„Mi vodimo pregovore oko uspostave vlasti sa strankom SDA. Svi drugi politički subjekti koje bilo koja strana, mi ili oni, uključimo u pregovore ne bi smjela utjecati na povećanje zahtjeva jednih prema drugim. Smatramo korektnim naš prijedlog da se podjela javnih ustanova i poduzeća (u Jajcu ih ima 10, op.a) napravi u omjeru 50:50. Argument po kojem SDA traži 6 javnih poduzeća/ustanova uz obrazloženje kako imaju partnere koji traže svoj dio kolača, mi jednostavno ne možemo uvažiti“, rekao je Šimunović.

Prema riječima načelnika općine Jajce Edina Hozana, koji je ujedno i predsjednik OO SDA BiH Jajce, eventualna smjena menadžmenta javnih poduzeća i ustanova nikako ne bi trebali biti uvjet ili prepreka za konstituiranje Općinskog vijeća Jajce.

„Posve je normalno da javna poduzeća i ustanove budu predmet budućih dogovora, međutim, treba odvojiti konstituiranje općinskog vijeća i raspodjelu pozicija u javnim poduzećima i ustanova kojima je općina Jajce osnivač. Ona imaju trenutno rukovodstva i menadžmente i kako im budu isticali mandati, spremnim smo u hodu te stvari rješavati. Uvjeren sam da ćemo uspjeti postići politički dogovor sa HDZ-om i da će oni u što kraćem roku poslati prijedloge za predsjedatelja i zamjenika predsjedatelja vijeća. Uz uvažavanje izbornih rezultata, ali i načelničke pozicije, očekujem skoro sazivanje konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Jajce uz imenovanje radnih tijela vijeća. To je naša obveza i odgovornost prema svim građanima u Jajcu“, rekao je Hozan za Dnevnik.ba

Osvrnuvši se na iskustvo iz prethodnog perioda u kojem su neregularnosti oko imenovanja i smjena direktora javnog poduzeća „Čistoća i zelenilo“ d.o.o. Jajce bili predmetom rasprave općinskog suda Jajce, odnosno Kantonalnog suda u Novom Travniku, Ivo Šimunović napominje kako u svim demokratskim društvima izborni pobjednici odlučuju o razrješenjima i imenovanjima menadžmenta javnih poduzeća i ustanova.

„Ne pada nam na pamet smijeniti nekoga tko je dobro obavljao svoj posao, čije je poslovanje pozitivno. Znamo kako su se odluke donosile u prošlom sazivu Općinskog vijeća Jajce i želimo, u ime budućeg dobrog funkcioniranja ovog predstavničkog tijela, jasno definirati sve pojedinosti. U to je uključeno i sudjelovanje u prijedlozima za ravnomjernu raspodjelu općinskog proračuna, odabir radnih tijela OV Jajce, imenovanje predsjedatelja i zamjenika i naposljetku raspodjela pozicija u javnim poduzećima. Ako je netko dobronamjeran i pošten, ne vidim zašto se ne pristaje na nešto što je bila praksa svih ovih godina“, rekao je Šimunović.

Mujo Nešust, predsjednik OO SBB Jajce i vijećnik u budućem sazivu OV Jajce također smatra da je u ovom trenutku jedino bitno konstituirati Općinsko vijeće, a da sve raspodjele pozicija mogu sačekati.

„Mi smo potpisali predizborni i postizborni sporazum o suradnji sa SDA-om, ali do sada nismo s njima imali ozbiljnijih razgovora o pozicijama koje bi mogle pripasti SBB-u. Koliko god da smatramo da je vrlo važno što prije održati konstituirajuću sjednicu, toliko želimo da se zna da naša podrška partnerima neće biti bezuvjetna i da itekako očekujemo da nas se uvažava i konsultira oko svih važnih pitanja. Kako i hoće li to funkcionirati, vidjet ćemo“, rekao je Nešust za Dnevnik.ba.

Osim svega spomenutog, problem postoji i oko podjele povjerenstava koje djeluju unutar Općinskog vijeća Jajce, a kojima mandat prestaje zajedno sa prestankom mandata izabranih vijećnika. Iako Poslovnik OV Jajce prepoznaje deset povjerenstava, ona najvažnija (Povjerenstvo za Statut i propise, proračun i financije ili izbor i imenovanja) bi, sudeći po prijedlogu koalicije SDA/SBB/SBiH, trebala pripasti upravo njima. Zauzvrat bi savez Zajedno za bolje sutra u Jajcu dobio Povjerenstvo za ravnopravnost spolova ili ono za zaštitu čovjekove sredine, što u HDZ-u smatraju krajnje podcjenjivačkim, te još jednim pokazateljem neozbiljnosti u namjeri postizanja političkog dogovora.

Šimunović je otvoreno negodovao i zbog načina zakazivanja sutrašnje svečane sjednice OV Jajce povodom Dana državnosti, a koju je sazvao predsjedatelj prošlog saziva OV Jajce, Mirko Ljubez. Pozivajući se na Izborni zakon po kojem „mandat članova predstavničkih organa izabranih na redovnim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata izbora u Službenom glasniku BiH“, iz HDZ-a BiH smatraju kako se Mirko Ljubez više nije ovlašten za sazivanje sjednica, pogotovo jer je pozive uputio vijećnicima kojima je istekao mandat. Međutim, načelnik Hozan u ovome ne vidi ništa sporno:

„Kad se želi praviti problem pod svaku cijenu, onda se nađe način. Novi saziv vijeća nije konstituiran i Mirko Ljubez je na neki način imao obavezu sazvati svečanu sjednicu. Na njoj se ne donose nikakve važne odluke i ja od toga ne bih pravio nikakvu dramu. Ne mogu biti tumač zakona koji obuhvaćaju ovu oblast, ali da bi se održala prva, konstituirajuća sjednica, nju mora netko sazvati. Obično je to osoba koja je do tada bila na funkciji predsjedatelja vijeća i to bi onda, prema tumačenju HDZ-a značilo da bi Mirko Ljubez i tada bio neovlašten za sazivanje sjednice. Svakako da se u tom periodu ne bi smjele sazivati sjednice na kojima bi se donosile važne odluke, ali sazivanje svečane sjednice povodom dana Državnosti moralo bi, naprosto, biti u interesu svih naših građana“.

Predsjednica OO SDP BiH Jajce i novoizabrana vijećnica Edina Kurt u izjavi za Dnevnik.ba, pak, tvdi kako je obavila neslužbene razgovore sa predstavnicima SDA i HDZ BiH u kojima je obećala u budućnosti podržati sve pozitivne odluke, ali o ulasku u vlast gdje bi njezin glas bio onaj presudni, trinaesti, ne razmišlja kao mogućoj varijanti.

Dnevnik.ba

Prethodni članakŠkola košarke „Prvi koš“ Vitez obilježila četiri godine postojanja
Sljedeći članakUdruga Viteško srce uz Svjetlanu Čeko