J.I. Lijanović prijavljen zbog ilegalnog dijeljenja poticaja u poljoprivredni

Lijanovic 01Službenici Federalne uprave policije (FUP) podnijeli su danas Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 57 lica zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ‘organizirani kriminal’, a u vezi s krivičnim djelima ‘zlouporaba položaja ili ovlasti’,’povreda slobode odlučivanja birača’ i ‘krivotvorenje isprave’, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Kako je za agenciju Anadolija izjavio direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, među 57 prijavljenih nalazi se i federalni dopremijer i ministarstar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

”Mi smo na ovom slučaju radili duže vrijeme. Preko godinu dana su provođene te aktivnosti naših istražitelja na terenu. Predmet je otišao Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo. Oni će procijeniti ukoliko ima elemenata za otvaranje tužiteljske istrage. Oni će donijeti naredbu, i to dalje ide u skladu s Zakonom određenom procedurom. Sada je na Kantonalnom tužiteljstvu, oni će raditi svoj posao”, kazao je Lukač za AA prenosi radiosarajevo.ba.

Postupajući po nalogu Federalnog tužilaštva, istražitelji Federalne uprave policije su utvrdili da postoje osnovi sumnje da je prvoprijavljeni, a riječ je o Jerki Ivankoviću Lijanoviću, formirao grupu za organizovani kriminal u smislu, u koju je pristupilo 56 lica sa područja Federacije BiH, s ciljem vršenja krivičnih djela, a radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

”Time je oštećen budžet Federacije BiH u iznosu 2.999.200,00 KM. Ova grupa je na nezakonit način, podmićivanjem birača i korištenjem teške imovinske situacije, izvršila uticaj na odlučivanje birača na Općim izborima 2010. godine. Prvoprijavljeni je, nakon formiranja vlasti na nivou FBiH, koristeći se svojom pozicijom u vlasti, pristupio izmjenama podzakonskih akata na osnovu kojih je došlo do preraspodjele novčanih sredstava u budžetu, te time stvorio uslove da se određena novčana sredstva u okviru poticaja u poljoprivredi mogu bez posebne kontrole dodijeliti većem broju lica”, navodi se u izvještaju FUP-a.

Nadalje, istaknuto je da je prvoprijavljeni potpisao veći broj rješenja o dodjeli jednokratne novčane pomoći na osnovu zahtjeva koji nisu ispunjavali opće i posebne uvjete iz Pravilnika o uvjetima i načinima ostvarenja novčanih podrški.
”Zahtjevi po osnovu kojih su donijeta rješenja su formalno obrađeni od članova organizovane grupe, od drugoprijavljenog do četvrtoprijavljenog, kao članova Komisije. Ostali prijavljeni su, kao članovi organizovane grupe, svaki na svom području, pronalazili potencijalne glasače, ciljajući socijalno interesante grupacije, kojima su obećavali novac i davali upute o načinu glasanja, a potom vršili podjelu novca”, konstatirano je u saopćenju FUP-a.