Izumiteljica Vegete potječe iz Travnika

Izumiteljica Vegete Zlata Bartl rođena je 20. veljače 1920. godine u Travniku. U Sarajevu je završila pučku školu i gimnaziju, a nakon toga, 1938. godine, u Zagrebu je upisala tadašnji Mudroslovni (filozofski) fakultet. Po završetku studija (1942. godine) stekla je zvanje profesorice kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije.

Nakon završetka školovanja, zaposlila se kao profesorica, najprije u Sarajevu, pa u Banjoj Luci, da bi se vratila u Sarajevo i zaposlila u Zavodu za industrijska istraživanja. U Koprivnicu je došla 1955. godine, kada se u Podravki zaposlila kao kemijski tehničar u laboratoriju. Prvi veći uspjeh u Podravki postigla je već 1957. godine kada je na njezinu inicijativu pokrenuta proizvodnja dehidratiziranih juha. Samo dvije godine kasnije na tržište je lansiran univerzalni dodatak jelima pod nazivom Vegeta, koji je postao jedna od najpoznatijih hrvatskih marki proizvoda.

Profesorica Bartl svoje je ogromno znanje prenosila nasljednicima do 1976. godine, kada je otišla u mirovinu, no uvijek je ostala vezana uz Podravku. Aktivno je koristila brojne strane jezike: engleski, njemački, talijanski, francuski i španjolski. Obožavala je prirodu, osobito cvijeće, te ozbiljnu glazbu. Preminula je 30.07.2008.godine.

Profesorica Bartl dobitnica je mnogih priznanja, od kojih izdvajamo:

nagradu Srebrno srce Podravke 1972. godine,
nagradu za tehničku kulturu Hrvatske 1985. godine,
spomenicu Podravke za životno djelo 1987. godine,
nagradu za životno djelo za višegodišnji rad i izuzetna dostignuća grada Koprivnice.
1997. godine primila je Povelju povodom 50. obljetnice Hrvatske zajednice tehničke kulture za dugogodišnji i izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture,
odlikovana je visokim odličjem predsjednika Republike Hrvatske Redom Danice s likom Nikole Tesle,
1998. godine primila je Zlatnu kunu za životno djelo Hrvatske gospodarske komore.