Izmjene Zakona o prometu: Alkoholičari i narkomani bez vozačkih dozvola

Novim izmjenama u Zakonu o sigurnosti prometa u BiH bit će preciznije definirano kako će zdravstvene ustanove obavještavati policiju u slučaju da je netko od pacijenata nesposoban za vožnju.

Inače, ta odredba postojala je i u ranijem zakonu, ali nije se primjenjivala jer nije bilo jasno određeno tko točno i u kojim slučajevima obavještava nadležno tijelo o vozačkoj sposobnosti pacijenta koji se otpušta na kućno liječenje.

Stručnjaci iz oblasti prometa kažu da je novim zakonom, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja studenog, predviđeno da se zdravstvena ustanova obaveže da obavještava policiju u slučaju da se pacijent koji je privremeno ili trajno nesposoban za vožnju otpušta na kućno liječenje.

Zatim bi nadležni MUP takvom pacijentu trebalo da oduzme vozačku dozvolu sve do trenutka dok zdravstvena ustanova ne obavijesti MUP da je ta osoba izliječena, odnosno da je ponovo sposobna da upravlja vozilom, što je uvjet za vraćanje vozačke dozvole.

Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS, kaže da se to ranije nije sprovodilo zato što zdravstvene ustanove nisu obavještavale nadležno tijelo koji vodi podatke o vozačkim dozvolama i onda se dešavalo da vozači koji imaju gips na nozi ili neke druge bolesti voze.

Ovaj mehanizam do sada nije bio efikasan, odnosno nije se primjenjivao, pa smo novim zakonom predvidjeli novi mehanizam koji smo radili zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS da bi taj zakon u praksi zaživio”, rekao je Radović za fokus.ba..

Rade Dujaković, specijalista interne medicine u banjalučkom Domu zdravlja, kaže da obavještavanje MUP-a od strane zdravstvene ustanove o sposobnosti pacijenta da upravlja vozilom do sada nije bila praksa, ali da novi zakon koji to konkretnije predviđa ima logike, pogotovo kada su u pitanju psihički bolesnici i o njihovom stanju bi trebalo obavještavati nadležna tijela.

Psihički bolesnici koji su posebno agitirani mogu biti prilično opasni za sigurnost prometa, zatim alkoholičari i oni koji se liječe od narkomanije. Svaki suicidan čovjek je takođe opasan, kao i depresivci koji često ulaze u drugu prometnu traku”, rekao je Dujaković, dodajući da organske bolesti ne predstavljaju veliki rizik.

Prema mišljenju Miodraga Femića, predsjednika Asocijacije doktora medicine jugoistočne Europe, sasvim je normalan slijed događaja da zdravstvena ustanova, ukoliko utvrdi da netko ne ispunjava uvjete da upravlja vozilom, o tome obavijesti najbliži MUP.

Tako bi trebalo da bude, a da li će se to primjenjivati – to je već za diskusiju”, dodao je Femić.

Inače, drugo čitanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, bit će 30. studenog na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prethodni članakVitez bogatiji za 5 novih vatrogasaca
Sljedeći članakSutra Svečani koncert povodom 20. obljetnice postojanja SGŠ Jakova Gotovca