Izložba skulptura Zdenka Jurišića

Dvorana Doma kulture „Ivo Andrić“ u Docu u subotu navečer bila je prepuna štovatelja umjetnika slikarskog platna i skulpture, akademskog kipara, Zdenka Jurišića iz Novog Travnika.

A razlozi interesa građana Doca, Travnika, Viteza i Novog Travnika, bila je izložba skulptura ovog uglednog i poznatog umjetnika, rođenog upravo u Docu.

Izložene su skulpture izrađene u gipsu, poliesteru, terakti i u kamenu. Djela su nastala u posljednjih 5 – 6 godina i većina ih pripada sakralnom opusu. „U odabiru djela za ovu kamernu izložbu, autor se rukovodio s namjerom predstaviti različite umjetničke tvorbe ostvarene klasičnim likovnim pristupom i tradicionalnim zanatskim postupkom“, kazala je, govoreći o izložbi i umjetničkom opusu Zdenka Jurišića, diplomirana povjesničarka umjetnosti, Fatima Maslić iz Travnika. Kazala je, takošer, kako je svaka od izloženih skulptura oblikovana i obrađena najfinijim umjetničkim senzibilitetom i zanatskom izradom, što jeste temeljna pretpostavka za djelovanje istinskog kipara.

Vrlo lijepo i zanimljivo o umjetniku Zdenku Jurišiću i njegovoj obitelji, odreda vezanih i profesionalno za umjetnost i umjetničke vještine, govorio je i izložbu otvorio načelnik općine Travnik, prijateljski povezan još iz školskih i studentskih dana, Admir Hadžiemrić.