Izložba šarenih jaja

Otvaranje-izlozbeU povodu uskrsnih blagdana i Dana općine Travnik (21. ožujka) u Domu kulture u Docu je postavljena izložba šarenih jaja. Na izložbi su izlagali 19 majstora – umjetnika iz Travnika, Novog Travnika, Viteza i Kreševa, te članova Katoličke obiteljske udruge „Milosrdno srce”.

Organizator ove lijepe, zanimljive i dobro pripremljene izložbe, u za to odgovarajuće uređenom prostoru, je Bratstvo vitezova kraljice Katarine, osnovane krajem prošle godine, čiji je cilj i zadatak bilježiti, čuvati i prezentirati kulturno-tradicijsku baštinu srednjovjekovne kraljevine Bosne. Jedna od tih tradicija su i izložena šarena uskrsna jaja, rađena i šarana tradicijski, ali i ona šarana i suvremenom tehnikom, načinima i sredstvima. A to, kako je kazao dopredsjednik Bratstva, akademski slikar Toni Zlojo, iz Novoga Travnika, na lijepi i prigodan način povezuje kraljevsku i suvremenu Bosnu.
O tradiciji uskrsni šarenih i bojanih jaja na otvaranju izložbe govorio je župnik župe Dolac, fra Zoran Livančić, a obratio se okupljenim i općinski načelnik Admir Hađiemrić, a lijepom kulturno – tradicijskom ugođaju, dodatan pečat svojim su nastupom dali i učenici Srednje glazbene škole „Jakova Gotovca” iz Novoga Travnika.

Fotografije:

  • Izložbu su otvorili Toni Zlojo, fra Zoran Livančić i općinski načelnik Travnika, Admir Hađiemrić
  • Eksponat
  • Jaje izrađeno od staklenih čestica, Gordane Biletić iz Nove Bile.

Zvonimir Čilić

EksponatiStakleno-jaje