Izložba o romanu „Travnička kronika“ „Konzulska vremena Ive Andrića“

Radnici Zadružne štamparije Beograd završili su 28. kolovoza 1945. godine tiskanje jednog od najljepših i najvažnijih književnih djela ikada napisanih na južnoslavenskim jezicima, roman Ive Andrića „Travnička kronika“ s podnaslovom Konzulska vremena.U povodu obljetnice 70 godina od objavljivanja Travničke kronike, Zavičajni muzej Travnik predstavlja izložbu „Konzulska vremena Ive Andrića“. Izložba će biti postavljena u Barutani tvrđave Stari grad od 28. kolovoza – 5. rujna 2015. godine.

Ivo Andrić

Ukazivanjem na neka povijesna dokumenta i podatke, toponime i prizore iz Travnika, osobe i likove, pojedinosti o nastanku i raznim izdanjima romana… izložba Konzulska vremena Ive Andrića nastoji doprinijeti popularizaciji Travničke kronike. Autor izložbe je Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Prilog obilježavanju ove obljetnice predstavlja i objavljivanje prigodne filatelističke kuverte i poštanskog žiga, čime se nastavlja suradnja Društva filatelista i kolekcionara Travnik i Zavičajnog muzeja Travnik. Grafički motiv kuverte je naslovna strana prvog, i do sada jedinog, „travničkog“ izdanja romana „Travnička kronika“ objavljenog 1982. godine u produkciji Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ Travnik i poduzeća „Svjetlost“ Sarajevo.

Sve poštanske pošiljke koje 28. kolovoza 2015. godine budu upućene iz Pošte Travnik, imati će otisnut poseban poštanski žig s motivom ove obljetnice. Time se na simboličan način doprinosi očuvanju memorije na najvažnije datume i događaje iz književne i kulturne povijesti.