Izgubili ste dokumenta na putovanju izvan BiH: Evo kome se možete obratiti

Putovanja su jedna od najljepših stvari koje planiramo u životu. No, nekad i putovanje može postati noćna mora, ako izgubimo dokumenta ili nam ukradu putovnicu i slični problemi i to na granici, aerodromu ili tijekom putovanja.

Što učiniti u tom slučaju?

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je na svojoj službenoj stranici objavilo pojašnjenje što treba da učiniti i kome  se obratiti.  U slučaju gubitka ili krađe dokumenata: po predočavanju prijave policiji o gubitku ili krađi putne isprave ili osobne iskaznice, konzulat vam može: 1. izdati putni list za povratak u Bosnu i Hercegovinu, ili 2. ako su ispunjeni zakonom propisani uvjeti, može vam izdati novu putovnicu. U slučaju uhićenja ili zatvaranja, možete zahtijevati da se o tome izvijesti Veleposlanstvo BiH. Konzularni službenik može izvijestiti lokalne organe da se nalazite pod konzularnom zaštitom BiH i zatražiti da se upozna s motivom vašeg uhićenja, te zatražiti odgovarajuću dozvolu da vas posjeti. Isto tako će provjeriti uvjete pod kojima ste uhićeni i jesu li pri tome poštivani lokalni zakoni. Konzularni službenik može, na vaš zahtjev, pribaviti listu odvjetnika koji vas mogu braniti (vi snosite troškove odvjetnika).

U slučaju bolesti, ukoliko zatražite pomoć, konzularni službenik vam može pomoći u pronalaženju odgovarajuće zdravstvene ustanove (troškovi liječenja na vaš teret). U slučaju ozbiljne nesreće, konzularni službenik će, putem nadležnog organa izvijestiti vašu obitelj. Ukoliko obitelj zatraži, s njom će razmotriti nastavak hospitalizacije (troškovi na vaš teret). U slučaju smrti, konzularni službenik će izvijestiti obitelj.

Ukoliko obitelj to traži, upoznat će je s pravnim formalnostima vezanim za prebacivanje u zemlju ili pokop posmrtnih ostataka (troškovi na teret obitelji ili osiguranja umrlog). U slučaju različitih problema sa lokalnim organima vlasti, konzularni službenik vas može savjetovati i pribaviti vam korisne adrese (odvjetnika, prevoditelja itd).

Kakvu pomoć Veleposlanstvo– konzulat ne može pružiti:

-Ne može vas vratiti u zemlju o trošku države. -Ne može platiti kazne, hotelske račune, bolničke troškove niti bilo koje druge vaše troškove. -Ne može intervenirati u sudskom postupku da bi se postiglo vaše oslobađanje, ako ste počinili kazneno djelo na teritoriju te zemlje. -Veleposlanstvo ne zamjenjuje putničke agencije, bankarske institucije ili osiguravajuća društva. -Ne može vam pružiti konzularnu zaštitu ako posjedujete državljanstvo i te države u kojoj se nalazite.

vecernji.ba

Prethodni članakSrednja škola “Travnik” u Novoj Biloj nudi novo zanimanje: Ekonomist – poslovna informatika
Sljedeći članakHodočašće sv. Ivi u Podmilačje