Izgradnja autoceste: Trošarine po litri goriva će se povećati za 10 feninga

Direktor JP Autoceste FBiH Jasmin Bučo izjavio je za Fenu da ove godine počinju s izgradnjom 30 km autoceste, a radi se o dionicama Počitelj – Međugorje, LOT 2 Zenica jug – Zenica sjever, Drivuša – Klopče, Počitelj – Buna i LOT 3 Zenica jug – Zenica sjever.

”Ove godine počet ćemo s izgradnjom mosta Počitelj, koji će ujedno biti i najduži most na koridoru 5-C. Njegova dužina će biti 945 metara i maksimalna visina iznad tla 100 metara, s monolitnim stupovima, te rasponskom konstrukcijom među stupovima od 147 metara”, rekao je Bučo.

Izgradnja koridora 5 C

Dodao je da će u ovoj godini biti završene i aktivnosti na prijedlogu modela izgradnje brze ceste od Lašve do Travnika koja je na novoj osnovnoj europskoj transportnoj mreži, a koja bi bila građena modelom koncesije.

Bučo je istakao da je izgradnja koridora 5-C vrlo zahtjevan i ekonomski opravdan projekt,te da imaju otvorena pitanja vezano za položaj trase, prostorni plan, eksproprijaciju, tehničke specifikacije itd.

”Nužno je donijeti niz strateških odluka na entitetskom nivou koji će definirati način financiranja infrastrukturnih transportnih projekata. Dosadašnji model financiranja u suradnji s međunarodnim financijskim institucijama pokazuje slabosti. Potrebno je unaprijediti postojeći model i osigurati kontinuitet investicija”, rekao je Bučo.

Precizirao je da u sljedeće četiri godine mora biti osigurano još 870 milijuna eura da bi bilo završeno 70 posto koridora 5-C te da je povećanje trošarine na gorivo nužno ako želimo nastaviti gradnju autocesta.

30 feninga po litri goriva za autoput

”Kada smo radili prve studije izvodljivosti 2004. vidjeli smo da je otprilike potrebno negdje oko 30 feninga po litru goriva da bismo završili kompletan autoput. U BiH trenutno trošarina na gorivo iznosi 10 feninga i kada je ustanovljena nije bilo potrebe za povećanjem, budući da je kapacitet realizacije projekata bio nizak. Sada kada je taj kreditni kapacitet s 10 feninga iscrpljen naravno da moramo ići s povećanjem na 20 feninga, to je jedini način da bi bio održan nastavak izgradnje”, naveo je Bučo.

Naglasio je da osim modela izgradnje zaduženjem kod financijskih institucija nastoje da prvi put realizuju izgradnju i autoceste i brze ceste po modelu projektiraj – financiraj – izgradi – vrati naručitelju, a radi se o dionici autoceste Konjic – Mostar sjever za koju trenutno vrše analize položaja trase uz prijedlog njenog skraćenja za 32 km u odnosu na postojeću cestu, čime bi bile ostvarene uštede od 300 milijuna eura.

Prethodni članakSvako sedmo dijete u BiH ide u vrtić
Sljedeći članakSjećanje na poginule pripadnike PPN Ludvik Pavlović