Izglasano nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo s 18 glasova ‘za’ i 15 ‘protiv’

S 18 glasova “za” i 15 “protiv” na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo izglasano je nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Edinom Fortom.

Predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić je nakon ovog ishoda glasanja u Skupštini, za petak najavila sastanak skupštinskog rukovodstva.

Procedura izbora nove kantonalne vlade počinje tako što će klubovi stranaka predložiti kandidate za predsjedavajućeg Skupštine i novog mandatara Vlade. Nakon što rukovodstvo Skupštine primi taj prijedlog, premijer je dužan da u roku od 30 dana dostavi spisak ministara. Cijeli proces bi trebao trajati 60 dana.

Na današnjoj sjednici, premijer Edin Forto i resorni ministri predstavili su Izvješće o radu Vlade KS u periodu 2018/2020.godina, a nakon toga je uslijedila i dvosatna diskusija.

Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini KS Mahir Dević je, u izjavi za medije, kazao da se o imenovanju novog saziva vlade intenzivno razgovara, te da će u narednim danima objaviti imena potencijalnih novih ministara iz SDA.

Podsjećanja radi, na sastanku koji su 20. siječnja održala dva politička bloka, Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF), te drugi blok koga čine Socijaldemokratska partija (SDP BiH), Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) i samostalni zastupnici, dogovoreno je današnje glasovanje o nepovjerenju Vlade KS.