Izetbegović: Dogovor oko Mostara značajan za cijelu BiH

Komentirajući postizanje sporazuma o izbornim pravilima za Mostar, predsjednik SDA Bakir Izetbegović ocijenio je da se radi o dobroj vijesti ne samo za Mostar, već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona, čelnik SDA je kazao kako je riječ o tome da se pokuša ponovno izbalansirati etnički i građanski princip, odnosno da se uspostavi balans dva principa na kojima počiva Daytonski mirovni sporazum, te da se uklone sve vrste “narodne i građanske diskriminacije”.

Izetbegović je naglasio kako se s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem dogovorio da će jačati integritet i transparentnost izbornog procesa kroz preporuke OESS-a i Venecijanske komisije.

Kada je u pitanju sporazum za Grad Mostar, Izetbegović je ustvrdio kako je postignutim dogovorom spriječena mogućnost dominacije jednog naroda.

– Statut je koncipiran tako da se u Mostaru treba rukovoditi zajedno. Rukovoditi, ne vladati. Naravno da to znači mnogo blokada, mogućih usporavanja i zaustavljanja procesa, ali u ovom trenutku to je tako. Ne postoji dovoljno povjerenja. Ne znam da li će ova generacija političara dočekati jedan normalniji statut za Grad Mostar, neka buduća nadam se da hoće, bez potrebe tolikih blokada i zaustavljanja – ustvrdio je Izetbegović.

Prethodni članakČović: Izbori u Mostaru već ove godine
Sljedeći članakOPĆINA TRAVNIK: Poziv građanima da se očituju o izgradnji vjetroelektrane Galica