Izbori za Sabor RH na 45 birališta u BiH

Hrvatski parlamentarni izbori za glasače s pravom glasa u BiH održat će se u subotu i nedjelju, 4. i 5. srpnja, a u BiH glačačima će biti dostupno 45 birališta.

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu bit će otvoreno šest biračkih mjesta na adresi: Srednja ekonomska škola, Zmaja od Bosne 39, Sarajevo; u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru – dvadeset biračkih mjesta na adresi: OŠ Petra Bakule, Ulica kralja Tomislava 9, Mostar i Gimnazija Fra Grge Martića, Ulica kralja Tomislava 9A, Mostar; u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Banja Luci – dva biračka mjesto na adresi: Milana Kranovića 1, Banja Luka.

Glasovat će se i u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Tuzli – tri biračka mjesta na adresi: Katolički školski centar „Sveti Franjo“, Klosterska 10, Tuzla; u Konzulatu Republike Hrvatske u Livnu – četiri biračka mjesta na adresi: Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ , Župana Želimira 25, Livno te u Konzulatu Republike Hrvatske u Vitezu – deset biračkih mjesta na adresi: Osnovna škola „Vitez“, Vitez, Ulica Josipa Kurevije br. 2, priopćeno je iz Veleposlanstva RH u Sarajevu.

Svoje glasačko pravo mogu ostvariti hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini (nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj), a koji su do 24. lipnja 2020. u diplomatsko-konzularnom predstavništvu izvršili aktivnu registraciju.

Hrvatski državljani s prebivalištem u Bosni i Hercegovini (i nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj) a koji se nisu aktivno registrirali, mogu ostvariti svoje pravo glasovanja temeljem potvrde koju na dan izbora izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski državljani nositelji hrvatskih e-osobnih iskaznica s prebivalištem u Bosni i Hercegovini aktivno su registrirani po službenoj dužnosti i mogu glasovati isključivo na biračkim mjestima diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Hrvatske na konzularnom području prema adresi svog prebivališta iz e-osobne iskaznice.

U BiH mogu glasovati i hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj – a koji su u diplomatsko konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske izvršili prethodnu registraciju za glasovanje u inozemstvu, odnosno u sjedištu diplomatsko konzularnog predstavništva Republike Hrvatske i oni hrvatski državljani koji imaju izdanu potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta u Republici Hrvatskoj (potvrda iz Republike Hrvatske).