Kako izbjeći trovanje hranom tokom vrućina

Ljeto sa svojim vrelinama je vrijeme kada je potrebno voditi računa o onome što jedemo, jer je tada povećan rizik od trovanja hranom. Poznato je da se bakterije, kojih ima svuda u okolini, za vrijeme visokih temperatura brže šire.
Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, rekao je da je vrlo važno da potrošači prije kupovine hrane obrate pažnju na lako kvarljive proizvode.

Tri epidemije

– To se prije svega odnosi na meso, mesne prerađevine, mlijeko i mliječne proizvode. Prilikom kupovine vrlo je važno da se provjeri da li ambalaža ispravna i da se pazi na rok trajanja – naglasio je Hajrić.

Također, kako ne bi došlo do infekcije, neophodno da se kupljene namirnice što prije pripreme ili pohrane. Lako kvarljive namirnice ne treba predugo zadržavati u automobilu ili javnom prijevozu, nego što prije donijeti kući i ostaviti u frižider.

Svakog ljeta mnogi građani odlaze ljekaru zbog problema izazvanih konzumiranjem pokvarenih, odnosno zdravstveno neispravnih namirnica, a nisu rijetki ni slučajevi težih trovanja hranom. Prema podacima Agencije, u 2016. godini regostrirana su 42 pojedinačna slučaja travanja hranom. U istom periodu registrirane su tri epidemije za koje je utvrđeno da je hrana izvor zaraze.

Zbog toga je Agencija za sigurnost hrane BiH svim nadležnim entitetskim, kantonalnim i inspekcijskim organima Distrikta Brčko dostavila preporuke za pojačane mjere kontrole hrane.

Prošle godine u labaratorijama za kontrolu hrane analizirano je 80.382 uzorka hrane od čega 4.357 uzoraka, odnosno 5,4 posto nije bilo u skladu sa važećim propisima.

Na mikrobiološkim parametre analiziranoje 53.107 uzoraka hrane, od čega 556 uzoraka nije bilo u skladu sa važećim propisima.

Termička obrada

Među najčešćim uzrocima infekcije navodi nedovoljnu termičku obradu sirovih namirnica životinjskog porijekla. Vodeći se povim podacima Hajrić ističe da treba paziti kako se hrana priprema u domaćinstvima, da se odvaja sirova hranu od gotovih jela.

– Prilikom pripreme svi proizvodi, posebno meso, perad, jaja moraju se dobro termički obraditi.

Posebno treba naglasiti obradu mljevenog mesa – upozorava Hajrić.

Najosjetljivije namirnice

Meso
Sirova jaja
Mliječni proizvodi
Voda
Sladoled
Kolači
Gotova jela

O čemu treba voditi računa

Tri su glavne stvari o kojima treba voditi računa prilikom trovanja hranom

– Piti puno vode ili čaja kako bi nadoknadili izgubljenu tekućinu.
– Prijeviti doktoru i inspekciji ukoliko mislite da ste se otrovali hranom izvan kuće.
– Medicinska pomoć u slučaju jačih tegoba .

Prethodni članakSpecijalci MUP-a RS koji su opljačkali više od 600.000 KM određeno 11 godna zatvora
Sljedeći članakU Vitezu održana izložba pasa CAC i CACIB