Izaslanstvo HDZ BiH na 20 godišnjici stradanja bugojanskih Hrvata

U Bugojnu je tijekom rata ubijeno 311 hrvatskih civila i vojnika, a njih 33-oje još se vode kao nestali.

Izaslanstvo HDZ BiH predvođeno Lidijom Bradara, članicom Predsjedništva HDZ BiH i predsjednicom ŽO HDZ BiH boravilo je u subotu 27. srpnja na obilježavanju 20 godišnjice stradanja i progona hrvatskog stanovništva s područja ove srednjobosanske općine u proteklome Domovinskom ratu. U izaslastvu su bili i Josip Kvasina, predsjedatelj Sabora ŽSB, Marinko Krajina i Miroslav Zelić, članovi Predsjedništva ŽO HDZ BiH ŽSB.

Izaslanstvo HDZ BiH položilo je vijenac pred Spomen obilježjem poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Bugojna podignutim unutar gradskog katoličkog groblja te nazočilo misu zadušnici služenoj u crkvi Sv. Ante u Bugojnu, a koju je predvodio vlč. Josip Lubar.

Iz Bugojna je tijekom rata protjerano oko 15 tisuća Hrvata, poginulo je 311 hrvatskih civila i branitelja, a oko dvije tisuće Hrvata prošlo je kroz brojne logore Armije BiH koji su postojali u Bugojnu. Bugojanski Hrvati još tragaju za tijelima 33 nestala, 19 nasilno odvedenih hrvatskih zatočenika i 14 civila.

Pred pravosudnim institucijama pokrenuto je nekoliko procesa protiv odgovornih za zločine, ali na optuženičkoj klupi nisu se još uvijek našli glavni kreatori zločina, čelnici tadašnjeg bošnjačkog političkog i vojnog vrha u Bugojnu, navodi se u priopćenju ŽO HDZ BIH ŽSB.