Izaslanstvo HDZ-a BIH nazočilo obilježavanju obljetnice utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez

Brojno izaslanstvo HDZ-a BiH boravilo je u srijedu, 27. veljače na obilježavanju 21. obljetnice Zbornog područja HVO-a Vitez, priopćeno je danas iz ŽO HDZ-a BIH ŽSB-a.

Izaslanstvo su predvodili Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH i izaslanik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ-a BiH ŽSB-a i članica Predsjedništva HDZ-a BiH, Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH, a u izaslanstvu su, uz ostale, bili i Josip Kvasina predsjedatelj Sabora KSB, Nikola Grubešić i Jozo Jurina, ministri HDZ-a BiH u Vladi SBŽ-a te brojni drugi stranački dužnosnici iz svih općina središnje Bosne.

Izaslanstvo HDZ-a BiH najprije je nazočilo misi zadušnici za sve poginule hrvatske branitelje služenoj u župnoj crkvi u Busovači. Potom su položili vijence pred Središnjim spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima Busovače, sudjelovali u mimohodu ulicama ovog srednjobosanskog gradića te bili na svečanoj akademiji na kojoj je pročitan ratni put Zbornog područja Vitez.

Akademija je počela intoniranjem himne hrvatskog naroda te odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima te na poseban način dr. Peri Kordiću, ocu Darija Kordića, bivšeg predsjednika HDZ-a BiH. Dr. Pero Kordić preminuo je dan uoči obilježavanja 21. obljetnice ZP Vitez. Organizator obilježavanja bila je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB čiji je predsjednik Drago Smoljo istaknuo kako je obveza ali i čast udruga proisteklih iz Domovinskog rata organizirati obilježavanje značajnijih datuma iz protekloga rata.

“ZP Vitez nastalo je odlukom tadašnjih brigada HVO-a koje su djelovale u središnjoj Bosni”, podsjetio je Smoljo. “Odlukom Darija Kordića u Busovači je 27. veljače 1992 godine formiran regionalni stožer HVO-a. Regionalni stožer središnje Bosne bio je jedan od tri koji su činili Krizni stožer, kojeg je tadašnje hrvatsko političko čelništvo formiralo 18. rujna 1991 godine kao odgovor na agresiju JNA na prostore i BiH”, stoji, uz ostalo, u ratnom putu ZP Vitez, postrojbe iz koje je kasnije nastao Treći zdrug HVO-a.

Treći zdrug činili su Treća gardijska motorizirana brigada i domobranske pukovnije. Pripadnici spomenutih postrojbi danas su sastavni dio Oružanih snaga BiH, svojim iskustvom i znanjem osiguravaju mir u BiH te rade na uvođenju NATO standarda u OS BiH.

U povodu obilježavanja 21. obljetnice utemeljenja ZP Vitez, priznanja su dobile tri brigade; Jajačka brigada “Hrvoje Vukčić Hrvatinić”, Brigada HVO-a “Kotromanić” iz Kaknja i Brigada HVO-a “Eugen Kvaternik” iz Bugojna.