Izaslanstava HDZ-a BiH i SDA razgovarala o Izbornom zakonu, funkcioniranju FBiH

Sastanak izaslanstva SDA i HDZ-a BiH predvođena liderima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, održan je u Sarajevu. Na  sastanku se razgovaraloo izmjena Izbornog zakona BiH, funkcioniranja Federacije BiH i ispunjavanja 14 ključnih prioriteta. 

Sastanak je održan u središnjici SDA u Sarajevu.

– Izmjene Izbornog zakona i otklanjanje postojećih diskriminacija žurni su prioritet za europsku BiH koji se ne smije odlagati, objavio je Čović na Twitteru.

Kako je rečeno nakon sastanka, dvije su grupe radile paralelno, jedna u vezi s pitanjima Federacije, uspostavljanja nove strukture vlasti na federalnoj razini i nagomilanim problemima u funkcioniranju Federacije BiH, prenosi Fena. 

Druga grupa je razgovarala o mogućnostima izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno implementaciji presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Sastanak je završen bez konkretnih dogovora, a razgovori o Izbornom zakonu se nastavljaju, kao i o formiranju federalne vlasti. 

– Večeras se ništa posebno nije dogodilo, odnosno nije dogovoreno, ali zadržali smo se tri sata. Dvije grupe su radile paralelno, pojasnio je Izetbegović.

No, Čović je nakon sastanka bio optimističan i rekao da postoje pomaci.

“Meni se čini da smo tu prvu fazu na neki načn završili i da imamo blage pomake u razumijevanju problema”, rekao je Čović.

Dodao je kako će u jednoj fazi pregovore uključiti sve parlamentarne stranke koje su za to zainteresirane, možda već početkom svibnja. On je naglasio da i jedni i drugi razumiju da moraju naći zajedničko rješenje, prenosi Klix. 

Istaknuo je kako mu je posebno važno stajalište SDA da jedan narod neće drugom birati predstavnike, ali da se to mora uskladiti i s odlukama Ustavnog suda i Suda u Strazburu.