Iz ŽO HDZ 1990 ŽSB izbacili 6 članova, a Slavica Josipović i Perica Jelečević napustili HDZ 1990

slavica josipovic

Uoči unutarstranačkih izbora u HDZ-u 1990., baza Martina Raguža je bila srednja Bosna. Raguž je iz SBŽ-a dobivao najveću potporu za kandidaturu za predsjednika spomenute stranke. U samo nekoliko mjeseci stanje se drastično promijenilo, tako da se sada iz HDZ 1990. izbacuju članovi koji su upravo Ragužu davali najveću potporu. To se vidi i po dokumentu koji je dostavljen redakciji Večernjeg lista, a koji potpisuje predsjednik Županijskog odbora HDZ 1990. Srednjobosanske županije Anto Bilić.

U dokumentu se navodi kako zbog neopravdanog nedolaska na sjednice, kao i zbog povrede drugih stavki poslovnika, šestero članova ŽO HDZ 1990. SBŽ-a više nije dio ovoga tijela. Slavica Josipović (Vitez), Dragan Mišković (Vitez), Vjekoslav Čerkez ( Vitez), Željo Petrović (Busovača), Vinko Vujica (Kiseljak), Nada Sušić- Sijerčić (Fojnica) su osobe koje Bilićevom odlukom više nisu članovi Županijskog odbora HDZ-a 1990. u srednjoj Bosni. U najmanju ruku zvuči apsurdno činjenica da se spomenute osobe izbacuju iz stranačkih tijela zbog neopravdanih izostanaka sa sjednica. Posljedice ovakve odluke mogle bi biti pogubne za HDZ-a 1990. u srednjoj Bosni. Ako Slavica Josipović ode ili bude izbačena, Raguževa stranka više neće imati ni svoj Klub zastupnika u federalnom Parlamentu.

Naime, HDZ 1990. trenutačno ima tri zastupnika u Parlamentu, što je minimalni broj za osnivanje kluba. Zadnjih 10-ak dana HDZ 1990. napustila je većina osnivača stranke, a Božo Ljubić je u otvorenom pismu poručio kako ova stranka više ne postoji.

Predsjednica Kluba zastupnika HDZ-a 1990 u Zastupničkom domu Federacije Slavica Josipović podnijela je ostavku na to mjesto i napustila HDZ 1990.

Kako je istaknula, ostavku podnosi zbog neslaganja sa odlukama Predsjedništva stranke i Glavnog odbora jer su suprotne odlukama HNS-a, koje podrazumijevaju zajednički nastup na izborima ove godine, prenosi Federalna TV.

VL/FTV

Prema pisanju Večernjeg lista i za zastupnika u Hrvatskom saboru Pericu Jelečevića, jednog od utemeljitelja HDZ-a 1990. i dugogodišnjeg visokog stranačkog dužnosnika, nema dvojbe da je sadašnji smjer vodstva HDZ 1990 pogrešan i štetan. Ujedinjenje s HSS-NHI-jem Krešimira Zubaka i stvaranje protu-HNS-ovog bloka smatra novim pokušajem slabljenja pozicije Hrvata u BiH zbog čega je praktično zatvorio vrata ovoj stranci i svoj politički angažman jedino vezuje uz Hrvatski narodni sabor (HNS).